Има сериозен дефицит на червен пипер на пазара, но и на полето, сподели пред Агри.БГ Атанас Атанасов – един от най-големите пиперопроизводители у нас с 200 дка стопанство в района на Червен бряг.

Важното - слушайте в АgriПодкаст

На полето в момента кипи усилена работа по прибиране на реколтата, тъй като тази година всичко закъсня – и сеитби, и бране. Въпреки че пиперите на Атанас, за разлика от тези в Пловдивско, бяха пощадени от градушката, младият фермер отчита, че метеорологичните условия са оказали сериозно влияние на добивите.

Високите температури не ни пощадиха. Те буквално спряха вегетацията на пипера. От едната крайност, влязохме в другата с температурни разлики от по 20 градуса. За растенията, чиято вегетация бе спряла заради жегите, тъкмо една седмица се подобри обстановката и веднага паднаха много температурите. Има минимални от по 6-7 градуса. Очаква се добивите да са наполовина, описва ситуацията Атанасов.

Още е рано да засече добива си от тазгодишната реколта, но „плодовете видимо са по-малко от миналогодишните”, категоричен е производителят. В същото време отново работната ръка е проблем номер едно в беритбените кампании, така е и за пипера. „Трудно се намират работници, все повече е нужна механизация”, добавя Атанас.

Активното събиране на реколтата доказва и друго – няма червен пипер. Той неузрявал заради сегашното рязко захлаждане. Трудното му намиране пък доведе до сериозно поскъпване в изкупната цена, но продукция просто няма, заявява Атанасов. Унищожените площи с червен пипер от градушката в Пловдивско бяха сериозна част от производството на тази култура у нас. Сега на пазара се отчита силен недостиг.

Атанас Атанасов: Цената скочи почти двойно. В момента  червен пипер се изкупува на около 1.50 лв./кг

Младият зеленчукопроизводител също е оставил една част пипера от стопанството си да узрява, надявайки се на добри условия за това. „Всичко остана зелено, а сега е пазарът на червения пипер, хората максимално отлагат беритбите, очакват да почервенее”, каза още Атанас Атанасов.