Нараснал е интересът към пчелните продукти, насочени към засилване на имунната система и цялостно укрепване на организма. През последните 2 години медът и производните му станаха и по-ценни, и по-ценени.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Това споделят пчелари на специализираното изложение „Пчеломания“, което стартира от 31 март и ще продължи до 2 април в Добрич. Потребителите целенасочено търсят не само утвърдените в лечението на редица заболявания пчелен мед и прополис, но и пчелно млечице, търтееви личинки, пчелен прашец. „Тези продукти са есенцията, най-доброто, с което пчелата ни дарява“, категорична  Недялка Михова, пчелар от Медената къща в добруджанското  село Прилеп. Търсят се разтвори на прополис за лечение на настинки, синузити, алергии и кожни раздразнения. Стопанката създава и изпробва различни рецепти първо върху себе си и семейството си. 

„Медът е лекарство, най-доброто лекарство. Ако ги няма пчелите, няма да ни има и нас“, допълва Габриела Янкова от пчелин край село Гроздево във Варненска област и разказва за ползите от пчелните продукти: „Пчелният прашец се търси много. Той съдържа 22 аминокиселини, необходими за човешкия организъм. Клеевата тинктура е също много подходяща за деца, не само за лечение, а и за профилактика. Това са натурални продукти, по-хубаво от тях няма“. 

„Пчелите презимуваха добре, макар че през март имаше студове и те се отразиха върху развитието на пчелните семейства. Сега се надяваме на една добра стопанска година, пашата вече започна“, обобщи Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“.

Според пчеларя цената на меда и на дребно, и на едро вече е по-висока. Разходите по добиването на килограм мед са с 40 % нагоре. Стопаните от браншовата организация изчисляват, че цената на един кошер е с 60-70 % по-голяма, а на храната на пчелите с 50-60 % по-висока. За да покрият нарасналите си разходи, пчеларите предпочитат да реализират на дребно, най-вече по изложения и фермерски пазари. На едро изкупната цена на меда е 5,50-6,00 лв./кг. 

Специализираното изложение „Пчеломания“ ще продължи до събота в Добрич. 41 фирми от страната и чужбина са подредили щандове на открито, на които предлагат пчеларско оборудване, инвентар, восъчни основи, лицензирани майки, овошки и лози, мед и пчелни продукти. Организатор на форума е „Добрички панаир“ АД.