В деня на шегата съвсем насериозно влизат в сила новите увеличени разходи за осигуровките на земеделските производители, заедно с ръста на минималната работна заплата. Но и не само. Вижте какво още се променя от първи април, което засяга и фермерите.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

По последни данни от „Булгаргаз” цената на газа ще нарасне с между 20% и 30%. От КЕВР пък обявиха поскъпване на синьото гориво с межди 13% и 20% от първи април. Очаква се финалното фиксиране на цените. 

Освен производството, което работи на газ, на всички е ясно как ефектът на доминото ще се отрази на цените на останалите суровини и ресурси за бизнеса, включително в селското стопанство. Преди дни на среща с фермери в Сливен зам.-министърът на земеделието Иван Христанов увери, че газ за производството на торове у нас ще има, гарантирани били и горивата. Става дума за количества обаче не за цена.

Първи април е датата, на която отпада мораториумът върху цените на тока, водата и парното, който правителството въведе в началото на годината. Управляващите побързаха да уверят, че електроенергията за домакинствата обаче няма да поскъпне, поне не сега, защото регулацията позволява това да се случи от 1 юли. Това обаче не важи за пазарната цена на тока за бизнеса. По думите на енергийния министър Александър Николов пред bTV българският бизнес плаща една от най-ниските цени на ток в Европа.

Българският бизнес обаче включва много сектори и в този на фермерите проблемите се натрупват, а разходите по много пера нарастват. Родните производители, използващи електроенергия за складове, бази, производствени комплекси и прочее, споделят, че сметките им за първите няколко месеца на 2022 г. са поне двойни спрямо миналогодишните.

Семената, торовете, препаратите за земеделците, които са им нужни, за да започнат новия производствен сезон отдавна поскъпнаха, но от 1 април те ще плащат и повече минимален осигурителен доход – 710 лв. Минималната работна заплата също става толкова. Така реално и Здравноосигурителната вноска за фермерите скача. Изчисленията сочат, че тя става 56,80 лв. на месец (8% от 710 лв.).

Е, не всичко се вдига от първи април. Маските например падат с отмяната на извънредната епидемична обстановка, която обявиха от Министерството на здравеопазването. В унисон с деня на шегата можем да си позволим да кажем, че положението е: махаме маските, затягаме коланите. По това време на годината пък при земеделците вече кипи усилен труд, та дано през април поне времето е благосклонно към тях.