Студът през март е отслабил пчелните семейства в Добричка област. Продължителните периоди с ниски температури се оказват проблем за медоносните мухи.

Българските производители ще поемат глътка въздух с още 10,6 млн. евро 

Пчелите не могат да летят нормално и да се запасяват с вода и прашец. Основната им грижа в момента е да отгледат поколението от първи пчелички за сезона, разказва Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“. 

„При студено време пчелите имат отговорната задача да поддържат температурата в кошера заради малките. Те са бебенца и се гледат над 30 градуса. Ако температурата в кълбото падне под тази температура, се получават увреждания. Колкото е по-студено навън, толкова по-големи усилия се полагат от страна на пчелите, за да компенсират разликата. Това е голяма амортизация на пчелите, тъй като те използват собствените си белтъчини за енергия“, разкрива тайни от пчелния свят Галин Георгиев. 

В момента пчелите събират прашец от гарванов нокът, дрян, дива червена коприва и от някои горски цветя. Това са първите цъфнали растителни видове основно в гори, пояси и масиви, които радват пчеларите с подвижно пчеларство или такива с пчелини в хълмистите райони на Добруджа.. Все още не са се разлистили пъпките на овошките, предстои масовият им цъфтеж със затопляне на времето.

„В гората има изобилие, поне 5-6 вида са цъфтящите видове и пчелите вече са на тях. Това ме радва“, допълни Галин Георгиев и уточнява, че през настоящата година за разлика от миналата пролет няма установени щети. 

„В други части на страната колеги вече съобщиха за 100 % загуби. За щастие тази година при добруджанските пчелари нямаме драстични щети. Има в отделни населени места до 50 % смъртност, но явлението не е масово като миналата пролет“, съобщи още стопанинът.

От 31 март до 2 април пчеларите от Добричка област ще се съберат на специализираното изложение „Пчеломания“, което се организира от Добрички панаир АД. До момента участие за заявили 41 фирми от страната  и чужбина, които ще представят пчеларски инвентар, оборудване, различни видове мед и пчелни продукти. По време на изложението няма да се провеждат станалите традиционни лекции и семинари заради спазване на мерките срещу COVID-19.