Очакваме отваряне на приема по държавната помощ de minimis след средата на месец ноември, което означава, че вероятно в началото на декември сумите ще бъдат преведени”, коментира пред Агри.БГ зооинженер Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, след срещата между браншови представители и Земеделското министерство.

Вижте още: Министър Вътев към фермерите: От кого сте недоволни - от министерството или от алчността на тези, които искат отвсякъде всичко?

 

В първоначалния си вариант помощта имаше определени тавани за подпомагане с цел да се подкрепят предимно малките производителни, но условията се промениха по настояване на бранша. По думите на Михайлов предварителните разчети са предвиждали по 9 лв. на пчелно семейство за от 10 до 300 пчелни семейства, но след отпадане на тавана, се очаква ставката да е по-малка.

Изискването да се подпомагат стопанства с от 10 пчелни семейства нагоре остава. Истината е, че специално за пчеларството понятието „малък” е доста условно. Освен това нашият сектор три поредни години не се е възползвал от de minimis и смятаме, че е редно максимален брой пчелари да получат помощта. Наблюденията ми са, че колегите пчелари не изразяват недоволство от взетите решения. То и самото наименование на помощта е минимална държавна помощ”, заявява Михайлов.

Все още не е ясен бюджетът за сектор „Пчеларство”, както и в конкретика за отделните подсектори. Очаква се обявяване на ставките по помощта при новите услови и след изчисляване на броя допустими кандидати. Кандидатстването ще е през службите по земеделие, което според браншовия представител ще улесни процедурата. 

Според данните от Агростатистика при 850 хил. пчелни семейства две трети са земеделски стопани. Може да се пресметне, че от 12 хил. пчелари около 8 хил. са земеделски стопани. Не знаем кои от тях ще кандидатстват, но смятам, че този път ще го направят максимален брой пчелари”, казва още Михаил Михайлов.