За пореден път пазарите остават в трескаво очакване на развръзката за коридора в Черно море. „Кремъл ще трябва да реши дали да удължи зърнената сделка в Черно море, която изтича на 18 юли, и това ще бъде основен фактор за посоката на ценовото развитие през близките седмици”, смята един от авторитетните анализатори на зърнения пазар Бен Потър.

„Ако Русия не се съгласи да удължи сделката, позволяваща безопасен износ на зърно и торове от украинските пристанища, е малко вероятно западните държави да продължат да си сътрудничат с представители на ООН, помагащи на Москва в нейния износ“, пък каза в петък ръководителят на ООН по хуманитарната помощ.

Това изказване се различава коренно от позицията на Русия, според която запада така и не е предприел конкретни действия до момента по отношение облекчаване износа на зърно и торове.

Нещо повече – от ООН съобщиха, че разглеждат руското предложение за създаване на дъщерна компания на руската  Росселхозбанк, която ще може да се свърже с международната междубанкова система SWIFT. Това обаче беше опровергано от руска страна.

„Никога не сме предлагали вариант за откриване на дъщерно дружество на територията на неприятелската юрисдикция, въпреки че в текста на санкциите се споменава, че SWIFT може да се използва от дъщерни дружества на банки в чужбина и от дъщерни дружества с финансово участие на Русия под 50%“, каза първият заместник-изпълнителен директор на банката Кирил Левин.

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди бъдещето на сделката с турския президент. „Работим за колко дълго можем да удължим сделката след 17 юли. Надяваме се, че тя ще бъде подновявана поне веднъж на всеки три месеца, а не на всеки два месеца. Ще положим усилия в това отношение и ще се опитаме да увеличим продължителността на две години“, каза Ердоган на съвместна пресконференция със Зеленски.

Повече от 32 милиона тона царевица, пшеница и други зърнени култури са изнесени от Украйна в рамките на споразумението. Русия отправя критики, позовавайки се на факта, че до бедните страни така и не достига достатъчно зърно, но от ООН контрират с обяснението, че са облагодетелствали тези държави, след като са помогнали за понижаване на цените на храните с повече от 20% в световен мащаб.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!