С цел честна конкуренция на общия пазар е важно вносителите на селскостопански продукти да спазват условията, които изпълняват фермерите в ЕС за опазване на околната среда, хуманно отношение към животните и добри земеделски практики.

След затварянето на коридорите: Търсят се възможности за износ на украинско зърно със сухопътен транспорт

Това е поискал българският министър на земеделието Кирил Вътев по време на среща с колегите си от петте държави, засегнати от украинския внос. 

За министър Вътев е важно коридорите на солидарността да продължат да действат дългосрочно, за да се осигури транзит на украинските земеделски стоки към страните, в които те са нужни, съобщават от аграрното министерство.

Земеделските министри на България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария остават единни в позицията си в защита на конкурентоспособността на земеделските производители в ситуацията на сериозни смущения на пазара на селскостопански продукти, става ясно от думите на министър Вътев, който е участвал в срещата онлайн, тъй като има анулиран полет по технически причини. 

В срещата е участвал и премиерът на Полша Матеуш Моравецки, а от наша страна се е включила посланикът ни във Варшава Маргарита Ганева.

По време на разговора са обсъдени възможностите за подобряване на транзита на украински земеделски продукти през коридорите на солидарността. Обект на дискусиите са били също така възможните мерки, които да бъдат предприети, за да се осигурят справедливи правила на конкуренция за фермерите в ЕС и страните кандидатки, включително удължаването на ограничителните мерки за вноса и след 15 септември.