През последните месеци терминът въглеродно земеделие се появява все по-често в селскостопанските и дори неземеделските медии. Всички са възторжени от допълнителния доход, който ще бъде на разположение на фермерите, които изберат да прилагат практики, които увеличават улавянето на въглерод в почвата. Така че нека да разгледаме какво може да се направи, за да направим нашата почва по-богата на въглерод, пише изданието Farmer.

Въглеродното земеделие на дневен ред. Пред фермерите има много въпроси

Увеличаването на съдържанието на въглерод в почвата подобрява нейното плодородие, повишава нивото на натрупване на вода и хранителни вещества и в същото време я прави устойчива на суша. Няколко са практики, които спомагат за това.

Спрете да орете

Всъщност, една от първите практики, които трябва да приложим, ако искаме да увеличим нивото на въглерод в почвата, е да се откажем от обработката на почвата, тъй като в този процес има значително повишаване на оксигенацията на почвата и температурата, което води до окисляване на почвен въглерод и неговата загуба в газообразна форма.

Покрийте почвата

Почвата не бива да остава без покритие дълго време през вегетационния период. Опростен метод и приложим в почти всяко стопанство е сеитбата на междинни култури по стърнища. Добре е растителните остатъци да се оставят на повърхността на почвата.

Сеитбооборот

Междувременно правилно редуване на култури увеличава количеството органична материя в почвата, позволява да намалите плевелите и патогените или вредителите, така че да съкратите употребата на продукти за растителна защита до минимум.

Модерно управление на фермата

Тук експертите препоръчват да внедрите системи за прецизно земеделие във фермата. Благодарение на данни от почвени тестове и карти на добивите е възможно да се определи къде и каква доза трябва да наторим или каква доза химикали трябва да приложим на дадено място.

Агролесовъдство

То изисква да засадите дървета и храсти в полетата. Това е метод на управление на земята, при който растителната или животинската продукция съществува в една и съща зона с дървета и/или храсти. Ползите са много - увеличава производителността на земеделската земя, осигурява дървесина, помага за спиране на ерозията на почвата от вятъра и водата, помага за задържане на вода в земята, предпазва повърхностните води, повишава устойчивостта на фермите към променливостта на околната среда.

Животни в полето

Когато става дума за натрупване на въглерод в почвата, заложете на паша. Тя е сред най-ефективните. Пашата обикновено се извършва след прибиране на реколтата. Тя ускорява циркулацията на хранителните вещества, а органичната материя, която животните тъпчат в земята, добавя въглерод към почвата.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко струва един въглероден сертификат?

Въглеродните сертификати нямат срок на годност

CAP4US уебинар: Въглеродно земеделие - как фермерите печелят?