През 2020 г. във Франция стартира реализирането на интересна идея за подпомагане на допълнителните доходи на фермерите. Става дума за концепцията Parcel Tiny House, която предлага на градските жители възможността да се настанят сред природата, за да се отърсят от суматохата и стреса в града. За успеха, който жъне оттогава досега, говори наскоро отправена покана от компанията към нови фермери, които да се включат в проекта, пише френският сайт Reussir.

Плевенски пчелари се кооперират в търсене на по-добри условия за бизнеса си

С вече повече от 25 дестинации във Франция, Parcel цели да се разрасне до около 100 малки къщи за настаняване през следващите години. За да направи това, компанията активно търси нови фермери, които да станат домакини. Те ще бъдат натоварени със задачата да приветстват гостите и да споделят своите знания за земеделието. Освен това ще имат на разположение допълнителен източник на доходи.

Какво представлява концепцията Parcel Tiny House?

Компанията Parcel поема разходите по инсталирането и грижата за къщите за настаняване. Тъй като те са мобилни, френският закон не изисква издаване на разрешително за строеж. Необходимо е само подаване на декларация в кметството. Parcel осигурява непрекъсната подкрепа през целия градоустройствен процес. Грижи се за поддръжката на къщите, управлението на резервации, плащания и комуникация с клиента. Фермерите просто трябва да приветстват гостите, да осигурят стопанисване и да подготвят т.нар. екстри: закуска на фермера, обиколка на фермата, аперитив и др.

За своите услуги фермерите получават комисионна, която се изчислява на база всяка нощувка в къщата за настаняване. В зависимост от дейността, допълнителният доход може да възлиза на между 5000 и 11 000 евро на година и на инсталирана малка къща, уверяват от Parcel. В допълнение към трафика, генериран във фермата, това партньорство развива и директната продажба на продукти, предлагани на пазара от фермата.

Друго предимство, което компанията подчертава, е възможността да се получи рентабилност от неизползваема земя. Малките къщи на Parcel позволяват на фермерите да развиват и устойчиво земеделие. Те са енергийно самодостатъчни и имат сухи тоалетни без дървени стърготини.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Връща се модулираната ставка за плододаващите овощни градини от 2024 година

ОИСР: Да се дават субсидии според резултатите

Оранжерийните производители искат 5 млн. лева помощ за отопление