Изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане предвижда въвеждане на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпване на данък. Това решиха днес министрите на извънредно правителствено заседание. 

Четете още: Кои са топ фермерите на България?

 

Помощта ще се прилага от 1 януари т.г. до 31 декември 2029 г., след получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия, съобщават от пресофиса на Министерски съвет. 

Изменения в Закона за местните данъци и такси предвиждат ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, както и актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години. 

Предложено е удължаване на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, така че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи хора, казват от Министерски съвет.

Като мярка за изсветляване на „сивата" икономика е предложена възможност получателят по доставка да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка. 

Предвидени са изменения и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗИД на ЗДДФЛ). Те предвиждат към определението „трудови правоотношения" да се причисляват и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила без да е сключен трудов договор. По този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски. 

С проекта се предлага и въвеждане на алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения. По този начин ще се постигне предотвратяване на възможностите за неплащане на данъци и осигурителни вноски, както и изсветляване на сектора. 

С цел повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на „сивата" икономика, в Закона за ограничаване на плащанията в брой е заложено намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв. 

Остава и предложението за т.нар. бонус-донус. Предлага се финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства за укрити доходи. Предлага се размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията. Поне 100 000 лв. е долния праг на приходите, които ще влязат в държавния бюджет в резултат на подадената информация.