Жътвата на слънчогледа е трагична – 50-60 кг/дка е добивът масово. До 100 кг/дка е максимално ожънатото количество в Пазарджишко”, съобщи за Агри.БГ земеделецът от района Иван Кабуров, който преди дни стартира събирането на реколтата от културата в площите си.

Зърнопроизводител: На този етап търговия със зърно няма

Предишни години производителите на слънчоглед в областта стандартно започваха да я жънат в периода 5-10 септември. "Миналата година стартирахме на 25 август, а тази - на 5 август”, уточнява зърнопроизводителят. Причината за това е, че растенията са прегорели от жегите и сушата. Слънчогледите в Пазарджишко не се развиха добре този сезон, още преди жътвата им се появиха сигнали, че реколтата няма да е добра.

Иван Кабуров: Има площи, които изобщо няма да се жънат, а ще бъдат унищожени, тъй като в тях има добиви от порядъка на 30-50 кг/дка.

Официалната статистика на агроминистерството още не е публикувала данни за ожънат в страната маслодаен слънчоглед, но като цяло площите за реколтиране са по-малко този сезон с близо 7%, сочи оперативният анализ към началото на този месец.

Както показа пък друг анализ на министерството, именно производителите на слънчоглед са най-засегнати и от войната в Украйна, което наложи отпускането на кризисна помощ за слънчогледа.

Освен от маслодайната култура средните добиви от пшеница също са ниски в Пазарджишко и възлизат на около 300 кг/дка, което отново е спад спрямо предишни години, коментира Кабуров. За сметка на това площите с поливни царевици са сякаш единствените безпроблемни този сезон и от тях се очаква добра реколта.