От 15 май до 15 юни ще се проведе прием по интервенция „Застраховане на реколтата“, който е с бюджет от 800 хил. лв., стана ясно от заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на фестивала „Дефиле Вино и гурме 2024“ в Пловдив. 

Близо 200 млн. лв. пък е бюджетът за инвестиции в лозаро-винарския сектор, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 23-27 г. Средствата са за четирите години - 2024 г., 2025 г., 2026 г., 2027 г.”, допълни той.

Доц. Стратев съобщи още, че през следващите два месеца юни и юли ще се проведат допълнителни приеми в размер на над 13 млн. лв. по три интервенции - „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, „Инвестиции в екологични съоръжения“ и „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Като допълнителните приеми са само за проекти с авансови плащания за финансовата 2024 г. 

През тази година секторът за първи път представи страната с национален щанд на най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки „Провайн“, в Дюселдорф, Германия. На събитието страната ни бе представена от 26 винарни.