Предвижда се отварянето на втори прием само за авансови плащания по три интервенции от лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието, заради наличието на остатъчен бюджет по първия прием, научи Агри.БГ от земеделското министерство.

За тази цел се налагат промени в Наредба № 14 от 2023 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година, които са качени за обществено обсъждане. 
През месеците юни и юли 2024 г. ще се проведат допълнителни приеми по „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“.

 “Провеждането на втори приеми за авансови плащания във втората половина на годината налага промени в нормативната уредба, чрез които да бъде уреден срокът за предоставяне на банкови гаранции от кандидатите, тъй като действащият в наредбата текст ще забави извършването в срок до 15 октомври на всички необходими действия за успешното изпълнение на разпоредбите - административни проверки, проверки на място, сключване на договори, депозиране на банкови гаранции и изплащане на аванси.

Затова с настоящото изменение и допълнение на наредбата се предлага срокът за подаване на банкови гаранции в Държавен фонд „Земеделие“ от бенефциерите по интервенциите, да бъде два месеца от подписването на договора за предоставяне на финансова помощ, но не по-късно от 15 септември на съответната финансова година”, аргументират промяната от земеделското министерство. 

Освен втори прием тези интервенции, се предвиждат и отпадането на изискването по интервенции „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“ - когато кандидат вече е получил одобрение на подадено заявление за предоставяне на финансова помощ, да не може да подаде ново заявление, преди да е подал искане за изплащане на финансова помощ по първото заявление. По този начин винопроизводителите ще могат да планират своите инвестиции съобразно своя бизнес цикъл.

По интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“  пък ще могат да се финансират и автоматизирани системи за капково напояване с подземно вътремрежово оборудване (подземно полагане на тръбите в междуредията). По този начин за гроздопроизводителите в страната ще бъде осигурена възможност за по-всеобхватно подпомагане на тяхната дейност, коментират експертите. 

Общественото обсъждане на промените ще продължат до 7 май т. г.