В интензивното градинарско производство оранжерията със сигурност е безспорен главен герой. Като такава тя също има нужда от адаптиране към климатичните промени. Стъпките включват подобряване на енергийна ефективност и устойчивост чрез усъвършенстване на структурата, оптимизиране на използваните технически средства (субстрати, фертигация, сензори и др.) и постигане на по-добър контрол на патогените. Всички тези въпроси бяха разгледани по време на конференция “Оранжерии 4.0.– Климат и технически внос за иновативна и устойчива оранжерия в Средиземноморието” във Верона, Италия. 

Каква ще е новата дефиниция за "активен фермер"?

Едно от предизвикателствата, свързани с климатичната криза, е охлаждането. Средиземноморието се затопли доста по-бързо от останалата част на Европа. Това е проблем, тъй като горещите дни стават все повече и има все по-често продължителни периоди на доста високи температури. 

Първият вариант за охлаждане може да бъде използването на системи за мъгла с високо налягане (от 70 до 120 бара) и ниско налягане (по-малко от 10 бара), които създават ефект на мъгла вътре в оранжерията. Предимствата на тези системи са хомогенността на разпределение (водата остава под формата на мъгла с повече или по-малко големи капки) и липсата на отлагания по листата. Недостатъците са, че дюзите за системи с високо налягане изискват вода с високо качество, трябва да има едновременно управление с вентилатори и инвестицията на квадратен метър е умерена.

Втори възможен вариант за охлаждане е използването на вентилаторен панел със засмукващо действие, наричано още активно охлаждане. Тази система е подходяща за малки оранжерии с отрицателно налягане. Друга възможност е охлаждането с хладилници. Тази система е подходяща за понижаване на температурата в затворени или полузатворени оранжерии. Вътрешната среда се охлажда и изсушава едновременно и остатъчната топлина може да се съхранява (в противен случай оранжерията трябва да има охладителна кула, за да може да я разсейва). 

Друга ключова тенденция при оранжериите е използването на иновативни субстрати за повишаване на производителността на растенията. В момента Италия е един от основните европейски пазари за субстрат. Важно място тук заема торфът. Този сектор се развива прогресивно с цел намаляване на производственото време и повишаване на качеството и устойчивостта на разсадите след засаждане. Черният торф представлява приблизително 75% от професионалните матрици, използвани в Италия. Активно се провеждат проучвания на ефекта от субстратите.

Естествените екстракти например имат ефективност, сравнима със синтетичните през първите 4-5 месеца на употреба, както и подобряване на цялостната устойчивост на производството. Установено е още, че дори минимална промяна в рН на субстрата позволява на разсада да не претърпи последващ стрес след трансплантация. Например чрез добавяне на магнезий към калциевия карбонат се наблюдава по-добро вкореняване, увеличаване на свежото тегло при същото сухо тегло и повишаване на индекса на компактност.

По време на конференцията бяха представени и първите резултати от проучване, което оценява въздействието на светлината. Проучването подчертава, че различните комбинации от синя и червена светлина водят до физиологични и морфологични адаптации и при двата вида. Увеличаването на червената светлина е свързано с увеличаване на повърхността на листата. Растенията имат по-тънки листа и по-високо съдържание на вода в тъканите. Увеличаването на синята светлина, от своя страна, е свързано с повече сухо вещество в резултат на по-ефективна фотосинтетична активност и по-голяма концентрация на хлорофил в листата.



Вижте още:

Саудитска Арабия пише история. Внесе първите си домати в Европа

Трите променливи, които дефинират успеха на вертикалната ферма

Оранжерийният сектор: Да, не сме конкурентни на Испания и Гърция, но нека потребителят реши дали да ни има на пазара