Недостигът на работници в земеделския сектор се усеща на много места. Затова учени от Швейцария правят опити да намерят решение за конкретен сектор - оранжерийното производство. Те разработват робот за бране на домати и чушки, информира Agrarheute. 

Какво подпомагане са получили фермерите през 2023?

Да се работи в оранжерия не е леко. Предизвикателство са както високите температури, така и влагата. Освен това работата е времемка. Именно поради това едно роботизирано решение може да бъде това, от което имат нужда производителите. То ще облекчи нарастващия проблем с работната ръка. 

Швейцарският робот е дело на екип от учени от Федерален технологичен институт (ETH) в Цюрих. 

Той е способен да отмени работниците в повтарящите се ръчни дейности, казва Салман Фараджи от ETH. 

Камерите на робота засичат доматите и чушките от различни ъгли или 3D позиции и след това с ръка той може да ги хване. Изобретението е способно дори да отваря кашони и да ги транспортира. 

В момента роботът се тества в оранжерия в Швейцария. Намирането на работници през сезона „понякога може да бъде трудно“, казва Бианка Курсио, която отговаря за управлението на производството в оранжерията. С такъв робот тя ще се нуждае от по-малко хора. 

Роботът за бране автоматизира обезлистването, прибирането и опаковането на зеленчуци. Той следи растежа на растенията с вградена камера и използва вграден компютър за прецизно идентифициране на плодове и предмети. 



Вижте още:

10 примера за използване на съвременни технологии в животновъдството

Първата оранжерия с 5G връзка вече е реалност

Павел Стоименов: Нямаме нужда от нови машини, а от напояване