Европейският земеделски сектор може да се окаже лице в лице с драматичен дефицит на работна ръка заради рестрикциите по границите, въведени с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Това може да доведе до „опустошителен“ резултат, смятат от земеделската асоциация Копа-Коджека, пише Euroactiv.

Хиляди французи отиват да помагат на земеделците

Секретарят на Копа-Коджека Пека Песонен подчертава, че ограничаването на придвижването на сезонните работници може да провокира дългосрочни последствия за сектора. Не е изключено те да траят и след края 2020 г. Със затварянето на все повече граници хиляди сезонни работници не могат да стигнат до фермите, които разчитат на труда им за прибирането на реколтата.

Макар бройката на сезонните земеделски работници, които пристигат в ЕС, да не е категорично ясна, Персонен казва, че става дума за „стотици хиляди“. Той добавя, че няколко са конкретните страни, които са най-злепоставени в тази ситуация.

Кои ще са най-засегнатите страни в ЕС?

Това са Италия и Испания. Те са сред най-големите производители на плодове и зеленчуци в ЕС и ще усетят най-силно липсата на работна ръка.

Според италианската фермерска асоциация Coldiretti над 25% от произведената храна в Италия разчита на труда на над 370 000 сезонни работници, идващи от чужбина всяка година. Най-сериозен е приливът на работна ръка в Италия от Румъния – над 105 000 румънци работят в италианските ферми.

На 24 март френските власти обявиха, че земеделският сектор във Франция е под натиск, споделяйки, че фермерите ще имат нужда от над 200 000 сезонни работници, за да се подсигури прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци.

Най-големият земеделския съюз в страната – FNSEA, призова студентите и хората, които са заети на непълен работен ден или пък са самонаети, да се притекат на помощ на фермерите.

Eднодневните трудови договори ще се правят онлайн

Друга страна, която е в критична ситуация заради дефицита на работна ръка, е Великобритания. Тя разчита на 100 000 сезонни работници всяка година. Говорител на британската Национална фермерска асоциация (NFU) предупреди тези дни, че земеделските производители, които разчитат на сезонна работна ръка за прибиране и опаковане на готовата продукция, са сериозно разтревожени от ефекта на мерките заради коронавируса върху възможността им да наемат работници тази година.

Няма дефицит на хранителни продукти, но фермерите спешно търсят кой да работи на полето, за да прибере реколтата. Германското правителство се опитва да помогне, като облекчава условията за наемане на работна ръка.  

Тревогите по въпроса със сезонните работници в земеделския сектор започнаха да се надигат преди няколко седмици. В писмо, изпратено до Януш Войчеховски, земеделският еврокомисар, Норберт Линс от AGRI Committee, подчертава, че свободното движение на работна ръка е критично важно за земеделския сектор.

Достъпът до работници, основно идващи от Централна и Източна Европа към фермите в Западна Европа, трябва да бъде улеснен чрез споразумение между страните, се казва още в писмото. Предлага се организирането на специални автобуси, влакове и дори самолети, за да бъде подкрепено функционирането на земеделския сектор.

Според Енрико Сомалиа, заместник генерален секретар на Европейската федерация по храните, земеделието и туризма (EFFAT), важно е агросекторът да продължи да работи, но не трябва да се неглижира безопасността на сезонните работници. Той казва, че те са изключително застрашени от заразяване с вируса, което ги прави рискови за по-нататъшното му разпространение.

Често те живеят и работят в лоши условия, без да имат достъп до адекватни санитарни нужди и защитно облекло, обяснява той.

Сомалиа допълва, че често сезонните работници се наемат нелегално и нямат достъп до здравеопазване, което отново повдига въпроса за важността на регулирането на тяхната безопасност. Той не смята за целесъобразно да се въвеждат специални мерки с цел позволяване на придвижването на сезонни работници в настоящите условия, дори при въвеждането на допълнителни предпазни мерки.

Според Сомалиа страните трябва да се фокусират върху привличането на местните хора в земеделския сектор, включително чрез по-високо заплащане и подобряване на условията на работа.

"Ние представляваме сектор, който не може да спре работа. Нашият приоритет остава защитата на работниците", добавя генералният секретар.