Две актуални кризи се развиват едновременно в овощарството ни. Първата е климатичната - сухата зима, преждевременното затопляне и резкият спад на температурите по време на цъфтежа при някои култури.

Голяма част от овошките бяха покосени от снега и студа, споделят от бранша. Неблагоприятното време ще доведе на места до ниски или даже до нулеви добиви.

Сняг по време на цъфтеж - какви ще са загубите?

Кризата с коронавируса също възпрепятства родните производители. При някои се получиха забавяния, докато стигнат до стопанствата си, други се тревожат как ще организират работници за предстоящите мероприятия.

А фермерските пазари, които се оформиха като една алтернативна ниша за производителите, също затвориха.

Възможности за пазар 

Асен Йовчев, който отглежда ябълки, кайсии, праскови, круши, доскоро е продавал продукцията си на фермерския пазар пред Министерство на земеделието. Сега не знае какво да прави със стоката.

Асен Йовчев: Проблемът е, че имам ябълки и не мога да ги продам. Те са много хубави и добре ги продавахме на фермерския пазар.

Аз лично съм говорил с голяма търговскка верига, но оттам ги искат по определен начин, обещават плащане след два месеца, но когато ги внасят от Италия и Полша, не ги плащат след два месеца, а веднага. Трудно е да отговориш на тези изисквания като обикновен производител.

Трябва да се помисли сега какво може да се направи и за производителите, и за гарантирането на наличности в магазините. Добре е да се предлага българска продукция, защото в крайна сметка тя е и по-качествена."

Добруджанските фермери са готови за онлайн доставки

Освен неработещите фермерски пазари, вносът в момента е силно възпрепятстван от километричните опашки на ГКПП, които се образуват заради гранични проверки.

Доставките се бавят с дни. Назрява въпросът: Ще се позиционира ли по-добре родната продукция в търговските вериги?

"Веригите проявяват интерес, но при положение, че няма достатъчно стока и качеството е разнородно, много трудно ще се получи работа с верига. Те искат големи партиди с еднородна стока. При това измръзване, което се получава тази година, ще стане почти невъзможно", споделя Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари.

Дойде ли времето на кооперативите?

Николай Колев: „Всички съседни държави работят на кооператив. Там със стопанска цел цялата продукция се събира в едно или две халета, уеднаквява се, сортира се и с тирове отива по предназначение.

Германия е пример за това. У нас такова нещо няма. Всеки работи сам за себе си и ако веригата работи с един производител, то наличните количества са ограничени, защото един производител не може да захрани веригата целогодишно.“

В Германия кооперативите имат дълбоки корени и традиции. Не става дума за одържавяване на стопанствата, познато от социализма. Първите немски кооперативи са провокирани и създадени от интелигенцията, с цел защита и конкурентноспособност на регионите.

Спешни промени в законодателството искат кооперациите

Още в началото на своето развитие кооперацията става за дребните производители ефективно средство за противодействие на монополите и способства за растежа на производството в селското стопанство.

Днес селскостопанските кооперативи в страната генерират около 50 млрд. евро годишен оборот.

Николай Колев: "При такива ситуации като тази рискът от недостатъчно количество е голям и затова веригата предпочита да работи с големите кооперативи от Западна Европа, които осигуряват целогодишно постоянно стока.

Съюзът на Дунавските овощари много пъти сме се опитвали да създадем такава организация, но това изискава много голямо финансиране и без подкрепа на държавата е невъзможно. Една такава година като настоящата без подкрепата на държавата всичко загива. Тук става въпрос за инвестиция между 10 и 20 млн. лв.

Много е важно да се помисли за организация на локално ниво. Виждате, че има затруднения в доставките, не се знае какво следва после.

Аз много пъти съм казвал в министерството, че основни производства са въпрос на национална политика. Както е зърното за хляба, така плодовете и зеленчуците са една голяма част от потребителската кошница. Те трябва да бъдат гарантирани с Държавна политика. Точно в такива трудни времена ще се разбере за какво става въпрос".

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пуснаха нова бланка за минаване през блокадите на градовете

Кои са модерните „тикви“ на обвързаната подкрепа?

Земеделци: Трябва ни Кризисен щаб за продоволствието