40 000 французи се отзоваха на молбата на министъра на земеделието Дидие Гийом да помогнат за пролетната сеитба и за прибирането на реколтата тази година. Това съобщава сайтът "ФрансИнфо".

Браншовици: Хората в принудителен отпуск да дойдат в земеделието

На 24 март ресорният министър призова съгражданите си, останали без ангажименти около разразилата се криза с епидемията от коронавирус, да се включат в сезонните мероприятия в аграрния сектор.

Отново поради разрастващата се зараза и затворените граници фермите остават без работници. Те традиционно пристигат от други държави, а в момента това е невъзможно. Така земеделието остава без работна ръка, която да се погрижи за сеитбата и за реколтата от плодове и зеленчуци. 

Най-ранните култури, които се очаква скоро да узреят и да са готови за прибиране са ягодите и аспержите.

Вече 40 000 човека са заявили доброволно, че ще помогнат на фермерите в страната, но са необходими още. За да се осигури безопасността на хората, лекари ще предоставят на земеделците списъци с препоръки и документи, които ще са им необходими, за да наемат работна ръка.

Ако не се намерят достатъчно хора за работа, реколтата ще изгние по нивите. Земеделието на страната има нужда от 45 000 души през март, още 80 000 за април, а за месец май - допълнителни 80 000.

Покрай кризата с епидемията много французи останаха без работа, а други - без ресурси. В страната е възможно да се комбинира сезонната работа на полето с регистрацията като безработен, така че да не се губят обезщетенията, изплащани от институциите.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Съвети към фермерите по време на епидемия

Извънредно положение: Различни настроения в сектор "Растениевъдство"

Германия обмисля сезонни работници от Източна Европа