Сигналът получихме от европейската Система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF). Предприехме мерки да бъдат свалени тези колбаси от продажба във веригите, в които са разпространени, и да бъдат насочени за унищожаване, коментира д-р Кремена Стоева – началник на отдел „Контрол по храните“ в БАБХ, за bTV. 

Скандал със заразено месо изправи Европа на нокти

Както Агри.БГ вече писа, заразено с листерия месо доведе до смъртта на трима германци. Оказва се обаче, че хранителният скандал обхваща цяла Европа, тъй като немският производител Wilke продава под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други страни по света.

„У нас са засечени над 360 кг от опасните продукти. Става дума за 4 вида колбаси на една търговска марка и са стигнали някакви количества до крайния потребител, тъй като са били в продажба. Колбасите са нарязани и опаковани,“ уточни д-р Стоева.

По думите й до този момент не са получени сигнали за оплаквания от страна на потребители. Иззети са всички количества, които са били в търговската мрежа. 

„Листерията е патоген, който се среща в околната среда и се получава вторично замърсяване. Опасна е както всички други патогени, които предизвикват нарушения в човешкото здраве. Това зависи от индивидуалната устойчивост на всеки организъм и от приетото количество,“ допълни експертът от БАБХ.

Междувременно Агенцията по храните откри листерия и в 250 кг пушена скумрия от Румъния. 

„Рибата я установихме при вземане на проби. Ние водим постоянен мониторинг на храните, пуснати на пазара. И при една от нашите пробовземания се установи листерия. Всички количества са иззети и унищожени,“ успокои д-р Стоева.