Заразено с листерия месо доведе до смъртта на трима германци. Още 37 души се предполага, че са се разболели от бактерията, съобщава Euroactiv.

Заловиха 170 кг месо с африканска чума в багажник

Хранителният скандал в Германия отново постави на дневен ред въпроса с безопасността на храните в страните от Европейския съюз (ЕС) и пропуските в контрола.

В основата на скандала е немският производител Wilke, който продава под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други страни по света. В момента производството му е спряно, а опасните продукти са изтеглени от пазара. 

Първите подозрения за нередности в храната се появяват още на 12 август, когато институтът „Робърт Кох“ сигнализира за съмнение за листерия в продуктите на Wilke. Цели осем дни обаче Министерството на околната среда в немската провинция Хесен не прави нищо по въпроса.

Следват две проверки на фабриката за колбаси в края на август и през септември, при която са открити хигиенни нарушения. Мерки за спирането на производството обаче са предприети чак на 2 октомври. Тогава излезе и списък със 1100 наименования на продукти, които трябваше да бъдат изтеглени от магазинната мрежа. 

Властите в Хесен уверяват, че понастоящем на пазара няма опасни продукти на Wilke. Говорител на Министерството на околната среда в Хесен обаче призна, че е имало пропуски в проверките, но вътрешните процеси вече се оптимизират.

Много потребителски организации остро разкритикуваха ситуацията. Една от тях, Foodwatch, обвинява отговорните органи, че са били наясно със замърсяването с листерия още на 15 септември, но са спрели производството на опасните колбаси чак 2 седмици по-късно.

В такива случаи влиза в сила европейската система за бързо предупреждение RASFF, която сигнализира на всички национални органи. Често обаче е невъзможно да се проследи производствената верига, тъй като компаниите не поддържат достатъчно добра база данни на всички доставчици, твърдят от потребителската организация.

„Следователно може да отнеме месеци, преди да получим цялата информация за клиентите и пунктовете за продажба“, каза Дарио Сармади от Foodwatch.

Къде и на кого точно се продават продуктите на Wilke, все още е мистерия. Съдът отхвърли спешна молба до административния съд в град Касел, където Foodwatch поиска да бъдат разкрити всички данни.