170 кг заразено с африканска чума месо са заловени в опит да бъдат пренесени от новите шест огнища. Това каза пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

Чумата проби на юг: Първо огнище при домашни свине край Созопол

"Все още нямаме дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки. В тези райони всеки може да стане потенциален преносител на заразата”, обясни Танева.


"Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава”, добави земеделският министър.

Десислава Танева: Все още не може да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни. Към момента заразата представлява потенциален риск. 


„Овладяването на този риск зависи от всички нас – от държавата, местната власт и обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони”, категорична е тя.

Министърът призна, че всички свине тип "заден двор" нямат мерки за биосигурност, не са регистрирани в системата на БАБХ.

Държавен фонд "Земеделие" е гласувал бюджет по отношение на обезщетенията. Предстои да се уточни как ще бъде разпределен.