Над 300 добруджанци са заявили подкрепа и присъствие на организираното в социалните мрежи бдение пред Варненския административен съд. В него се гледа поредното заседание по делото за добив на газ в Добричка област, отложено от 22 март поради заболяване от COVID-19 сред адвокатите на едната страна.

Нова дата за делото срещу добива на газ в Добруджа

Съдебната сага започна още в началото на 2018 г. „Русгеоком“ започна оспорването на отрицателната оценка на РИОСВ – Варна, чрез която се отказва одобряване на инвестиционното намерение на компанията. 
Преди няколко години фирмата обяви намерението си да проучва и добива газ в 4 участъка от Добруджа, разположени пердимно в община Генерал Тошево: „Рогозина“, „Рогозина изток“, „Чернооково“ и „Калина“. Това доведе до напрежение, ескалацията на което беше проведеният през декември 2017 г. референдум. Тогава 97 % от населението на община Ген.Тошево се обяви срещу 35-годишната концесия за добив на газ и дупченето на плодородните земи. Оказва се, че това не е достатъчно и конфликтът беше преместен в  съдебната зала. 

Днес се очаква здравно-екологична експертиза. До момента са преминали 10 заседания по делото, на които съдът е приел и изслушал експертизите на 6 вещи лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик. Как ще се отрази върху региона прокарването на 41 сондажа на различни дълбочини в 18 населени места - това е основната задача на експертите и техните доклади. 

Апелът на добруджанци в социалните мрежи е насочен към спасяване на чернозема и подпочвените води. В него се казва: „Добруджа ще бъде унищожена! От изхода на това дело зависи най-плодородната ни земя, житницата на Европа и нашето Бъдно!“. Според инженери пробиването на сондажи би замърсило трайно подпочвения водоносен пласт, осигуряващ вода за цяла Североизточна България.