Докато климатичните изменения и трайното засушаване тормозят земеделците по цял свят, в пустинята на Саудитска Арабия селското стопанство разцъфтява година след година.

Един човек обслужва 336 животни в месодайна ферма, възможно ли е?

Снимките от кръглите зелени полета с плодове, зеленчуци и пшеница в долината Vadi Az-Sirhan обикалят социалните мрежи и престижните издания за земеделие и иновации, а през 2012 г. дори са заснети от Космоса.

В Северна Саудитска Арабия се намира една от най-обширните пясъчни и чакълести пустини в света, но модерното земеделие постепенно променя облика ѝ от 1986 г. насам. Как обаче е възможно земеделие в пясъка и камъните? Естествено, с напояване.

Водата се изпомпва от почвените слоеве на километър дълбочина. Под пустинята са останките от древен ледник, а водата от кладенеца в центъра на кръга се разпределя в специални тръби с множество отвори. Самото налягане задвижва системата и така не се използва електричество.

Подходът дава определени предимства в сравнение с традиционното повърхностно напояване, като по-добър контрол на водата и използването на торове. Освен това загубите от изпаряване могат да бъдат сведени до минимум. Тази технология, измислена от американеца Франк Зибах, успешно се прилага в много сухи райони на планетата. 

Освен невероятни примери за регенеративно земеделие, което води до успешно производство на зърно и зеленчуци, насред пустинята в Саудитска Арабия може да се види и модерна кравеферма.