Административен съд – Варна уважи искането на адвокатите на „Русгеоком“ ЕАД за нова дата по делото, с което дружеството оспорва решението на РИОСВ – Варна. Насрочено е ново заседание от 26 март за 19 април от 10:30 ч.

По делото срещу добива на газ: Добруджанци настояват за онлайн излъчване от съдебната зала

Това се налага заради разпространено заболяване сред адвокатите на жалбоподателя и необходимостта от поставяне под карантина, уточниха от пресцентъра на Варненския Административен съд.

На предстоящото дело ще бъде разгледана здравно-екологичната експертиза и изслушано ново вещо лице. До момента на поредица от заседания са приети експертизите на еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик.

Делото е образувано през 2018 год. по жалба на „Русгеоком“ ЕАД. Фирмата се обябява срещу отрицателното решение на РИОСВ – Варна, с което екоинспекцията отказва осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на Добричка област. Преди това близо година жителите на община Ген.Тошево оспорваха желанието на инвеститора да прокара сондажи и да добива газ в най-плодородната земя на страната. Това доведе до референдум и категорично решение: 97 % от гласувалите отхвърлиха инвестиционните намерения на „Русгеоком“. 

Поредицата от заседания преминават при засилен интерес от страна на добруджанци. Чрез подписка жителите на региона поискаха онлайн излъчване на последното дело. Те се мотивираха с високия обществен интерес, който предизвиква всяко съдебно заседание. Само за няколко дни над 900 добруджанци положиха подписи в писмото, което е изпратено до председателя на Административен съд – Варна.

На последното дело съдът допусна 7 представители на гражданите в съседна зала, от която чрез видеомонитори да следят хода и решенията на магистратите. На всяко заседание пред съдебната зала се събират стотици добруджанци, които искат за да изразят позицията си и да защитят земята на Добруджа.