120 дка маслодаен лен е заложил в стопанството си земеделският производител Пламен Хърватов. Фермерът ще отглежда културата за първа година. Той обработва общо 7500 дка във Варненска област. 

Белият равнец - новата страст в Добруджа

Избира новото предизвикателство – отглеждането на маслодаен лен, за да разпредели риска при тежки и труди години с ниски добиви. „Такава беше 2020 г., когато сушата и сланите ни съсипаха. Ленът е по-сухоустойчива култура, а видяхме какво може да се случи с останалите полски култури при продължително засушаване“, допълва Пламен Хърватов.

Той посочва, че това е било една от най-лошите стопански години в 25-годишния му земеделски опит и дава за пример добивите от пшеница, които са били между 100 и 200 кг/дка. При рапицата резултатите са още по-трагични – има полета с 60-100 кг/дка.

Според проучванията на стопанина маслодайният лен не е труден за отглеждане, но като всяка култура има специфики. Сеитбата вече е приключила, тя се извършва през февруари, може да продължи и до средата на март според климатичните условия. Важно условие е в началото на вегетацията културата да се опази от плевели и да се третира с хербициди.   

Пламен Хърватов се насочва към отглеждането на маслодаен лен и заради сигурния пазар. „Фирмата, от която взехме семена, ни гарантира изкупуването на реколтата. Това дава сигурност в „завода на открито“, шегува се още фермерът.

Оказва се, че почвено-климатичните условия у нас са подходящи за лен. Самата култура може да се отглежда за влакно, масло или и двете. Има различни приложения и към този момент добра реализация, тъй като търсенето в Европа е сериозно. Лененото семе намира много добър прием сред почитателите на здравословното хранене.