Процесите при производството на етерично-маслени култури в Добричка област стават все по-особени и не се влияят от пазарната логика, коментират стопани от региона. След тежката и трудна 2020 г., в която освен ниските добиви имаше и изключително ниски цени, в сектора се наблюдават няколко ясно изразени тенденции.

Хизоп – новият хит сред етерично-маслените култури у нас

Първата е, че едрите земеделски производители, обработващи десетки хиляди декари, продължават да залагат площи с етерично-маслени култури. Върху стотици декари те сеят основно лавандула и бял равнец, който се оказва новата „страст“ при отглеждането на ароматни треви. Тази билка беше актуална преди 3-4 години в Добруджа. Тогава освен лавандула, масово се сееше бял равнец и маточина. Интересът към тях обаче рязко спадна - дали заради пазара или заради засушаванията през следващите години.

След като вече 2 години поред лавандулата се „сгромоляса“, логично е погледите отново да се насочат към други култури. Оказва се обаче, че лавандулата трудно ще отстъпи първенството си в Добруджа. 
По информация на производители на разсад, през първите месеци на 2021 г. се отчита огромен интерес както към лавандулата, така и към белия равнец. Сериозното търсене на разсад означава, че на практика Добруджа ще си остане производител №1 на лавандулово масло, тъй като площите се увеличават и „вина“ за това имат едрите земеделски стопани. 

Втората ясно изразена тенденция се откроява при по-дребните и средни производители. През 2020 г. те се опариха както от слабата реколта – от 2 до 6 кг/дка масло, така и от несигурния  пазар, който срина цените на ароматната течност до 45-50 кг/дка. Така те започнаха да предлагат за продажба готовите си ниви с лавандулови насаждения по агенции за недвижими имоти или просто да ги разорават с цел да приключат с риска в това производство. 

Трети обаче продължават да чакат по-добър пазар на лавандуловото масло и да задържат количества, останали от 2018 г. Тогава цената на маслото удари тавана и стигна до неочакваните 250, дори 280 лв./кг. В стремежа си да получат още по-големи печалби, те задържаха маслото в очакване на 300 лв./кг. Това обаче не се случи. Стана дори по-лошо – пазарът се срина и вече на следващата година падна до около 50-55 лв./кг. Лятото и есента на 2020 г. не бяха по-добри – ниски добиви и ниски цени, роля за които изиграха както COVID-19, така и сушата. Близо 79 000 дка с лилавата билка бяха реколтирани през изминалата година в Добричка област.
Към момента посевите от лавандула са в добро състояние – влага има, а някои стопани вече са започнали дори да култивират.