Първите два от поредицата мини подкасти, посветени на земеделието, стартираха. Инициативата е на Главна дирекция „Земеделие“ към Европейската комисия (ЕК) и носи името “Храна за Европа”.

ЕК с нова инициатива: Мини подкасти, посветени на селското стопанство

Всеки четвъртък подкастът представя на своите слушатели истории и задълбочен анализ за селското стопанство, развитието на селските райони, както и как се променят навиците на европейците за пазаруване и храна. 

В първият епизод беше разгледана темата за биоземеделието и предизвикателствата пред производителите. Отговор на въпроса “На прав път ли е ЕС в изграждането на биоземеделие”, се опитаха да отговорят комисаря по земеделие Януш Войчеховски, председателя на Европейската организация на биопроизводителите Ян Плаге и фермера Тревър Харис.

“През последните 10 години ЕС удвои пазара си на биологична продукция. Това, което все още трябва да се направи е да се гарантира биопроизводството и да се изгради доверие. Трябва да сме сигурни, че нашето органично производство ще задоволи напълно очакванията на потребителите. Всъщност за ЕК вярата на потребителите във фермерския продукт, е ключът”, коментира Януш Войчеховски.

Биопроизводителите искат разширение на екосхемите

Вторият епизод на подкаста засегна темата за нарастващото търсене на биологични хранителни продукти в цяла Европа. Именно това даде ясно да се разбере, че Европейският съюз трябва да помогне на повече фермери да преминат към биологично земеделие и да укрепи доверието в системата на ЕС за органични продукти сред потребителите. 

Новото законодателство за органичните продукти трябва да влезе в сила в началото на следващата година. Какви промени и мерки ще въведе за укрепване на качественото биологично производство в Европа?

На този въпрос отговора генералният директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони” Волфганг Бурчер и евродепутата Мартин Хауслинг.

Чуйте целия разговор в подкаста, който звучи на английски, френски и немски език.


Английски: https://soundcloud.com/foodforeurope/episode2_en
Френски: https://soundcloud.com/foodforeurope/episode2_fr
Немски: https://soundcloud.com/foodforeurope/episode2_de