Добра година за шафрана очаква Хасан Тахиров, председател на Асоциацията на производителите на шафран в България. Голям интерес има към културата след COVID-19. Много хора започнаха да обработват наследствените си имоти по селата. Много хора се обърнаха към природата и търсят поминък, свързан с нея, споделя наблюдения дългогодишният производител в интервю за БНР.

Видеоурок: Биодинамично отглеждане на плодове и зеленчуци

400 декара в Кърджалийско вече са засети с шафран, условията в региона са идеални за тази култура, каза браншовия представител. Най-много са площите около Крумовград, Черноочене и Стремци. 

„България е подходящо място за шафрана, защото у нас имаме истинска зима, минусови температури. За да се развие добре културата, са нужни най-малко 25 дни с минусови температури“, обяснява Тахиров.

По негови изчисления у нас се отглеждат около 15 000 дка шафран, като 10 000 дка са площите на членове на асоциацията. Наблюденията му са в две посоки – интересът към отглеждането на шафран расте, но и проблемът с некоректните търговци на шафранови луковици – също. Призовата стопаните да бъдат много внимателни.

„Рентабилно е отглеждането му от гледна точка на това, че шафранът е многогодишно растение – сееш ли веднъж, можеш седем-осем години да го отглеждаш. Трябва само да се пази от тревата“, заявява Тахиров и пояснява:

Той много се разможава, ако се сее например половин декар посадъчен материал първата година (не ви трябва повече), втората година от него можете да изкарате посадъчен материал за още няколко декара.

По думите му 500-600 кг/дка спокойно се добиват, друг е въпросът обаче дали стопанинът се грижи добре за културата. "Ние от асоциацията съветваме хората да не правят големи инвестиции в началото, да започват с половин-един декар", каза още фермерът.

Беритбата на шафрана започва всяка година към 10 октомври и продължава до средата на ноември. Събирането на реколтата не е трудно и хубавото е, че може да се бере цял ден, а не само рано сутрин.

„Голямата луковица дава по-голяма възможност за размножаване, от 10 го 15 броя още първата година, и да се получават повече цветя. Излиза обаче по-скъпо, ако за половин декар първата година се инвестира в по-големи луковици - по 40 стотинки, това струва над 12 хил. лв. Най-подходящо е да се вземе микс – малки, средни и големи луковици на килограм. В него има около 500 броя луковици. На половин декар началната инвестиция ще излезе около 1500 лв.“, съветва Тахиров.

Той отглежда шафран от 15 години. Изпробвал е различни сортове, но споделя, че вече се е спрял само на два, които са най-подходящи за нашите климатични условия.