Докато преди дни асоциации и ветеринари буквално се молеха на фермерите да се регистрират по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), наяве излиза друг казус. Фермери от различни населени места твърдят, че ветеринарните им лекари ги склоняват да попълнят заявление, с цел доброволен отказ от регистрация по члена.

Ще режат от субсидии стопанства по НАТУРА 2000

Георги Вълчев е малък животновъд в община Гълъбово. Той гледа около 50 овце и малко земя, откъдето произвежда храна за своите животни. 

На 30 октомври фермерът е извикан от районния ветеринарен лекар, който го кара да подпише заявление за доброволен отказ от регистрация по чл. 137.

“В нашата община сме общо 11 животновъди, които не отговаряме на изискванията по чл. 137. Затова трябва да попълним и заявление, че не отговаряме на изискванията, заложени по члена. Ние помислихме, че годината е приключила и което ни се полага по закон и е регламентирано, трябва да го получим. Получава се така обаче, че сме изиграни по този начин като попълним тази декларация все едно се отказваме от субсидирането. Това нещо няма никаква правна основа според мен”, обяснява животновъдът.

Георги Вълчев разбира, че е отрязан от субсидирането, когато на 4-и октомври Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) започва изплащането на сумите по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3).

“Срещата се състоя на 30 октомври. Почнаха да превеждат парите на 4 октомври и се получава така че ние не получаваме тези помощи, които почнаха да се изплащат, въпреки че сме попълнили и подали всички документи. 

Не сме се отказали от субсидиите, но така излиза. Ние сме толкова закъсали - имаме да плащаме за зърно, за бали и т.н. Да бяха казали, че ни дават определен период, в който да преведем фермите в съответствие и от следващата година да се регистрираме по член 137. А нещата така са ги изиграли - дали от МЗХГ или отгоре, не знам, но явно го правят, защото не искат да плащат”, коментира още Георги Вълчев.

Друга гледна точка: Овощар твърди, че по чл. 137 се регистрират незаконни обекти

За да бъде отговаряща на изискванията, стопанинът трябва да обособи охладителна вана за млякото, дизенфикационна площадка, както и торосъбирателна площадка. 

“Не се е говорило за този член. Не са ни казвали нищо лекарите и такива изисквания не са ни слагали. Ние сме малки. Аз имам малко повече от 50 животни. Не ми се налага да имам вана, торта си я хвърлям по нивите и сега се появяват тези изисквания”, обяснява фермерът. 

Георги Вълчев има срок до 23 ноември, в който да изпълни изискванията, тъй като тогава ще се състои проверката от Областната дирекция по храните.

Подобен е и случаят на Ивайло Иванов от село Бутан, община Козлодуй. Той също е извикан от своя ветеринарен лекар, за да подпише заявление за доброволен отказ от регистрация по чл. 137. Във фермата на Ивайло Иванов също трябва да бъде добавена охладителна вана за мляко, дезинфекционна площадка, торосъбирателна площадка, както и място за съхранение при евентуално умиране на животно, докато екарисажът стигне до фермата на стопанина.

“Докторът ме видя, викна ме, от асоциацията ми бяха написали заявлението за чл. 137, нотариален акт и договора за доктора. Каза, че според него това е пълна глупост. Вика нямаш вана, нямаш дезинфекционна площадка. Все приказки, като да се откажем. Това е с цел да прихванат парите от държавата. Моето мислене е, че на докторите са им дали по някой лев, за да го направят това.

Но да кажа, че и дори да се оправим по чл. 137, ще има друго нещо. До бяла престилка трябва да стигнем. Двама души във фермата, всичко електронно, компютър да дои животните. Това няма как да стане с тези субсидии, където ги дават”, разказва Ивайло Иванов, който отглежда 115 шилета и стопанисва 200 дка земя и продължава:

“Каза ми: “Ела да подпишеш декларация, че се отказваш по чл. 137. Това са пълни глупости. Ще ти взема парите, ще мина на проверка и до тук. Акт 500 лв., ако не си изпълнил изискванията, санкция и ако искаш да кандидатствай пак”. Това са наново 70 лв. за регистрацията. Сега са ми дали срок до 31 януари, в който трябва да изпълня всичко”, каза животновъдът, който също не е получил субсидията си по ПНДЖ3.

24 млн. лева тръгнаха по сметките на животновъди по ПНДЖ3

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) вече алармира земеделския министър Десислава Танева за няколко подобни случая с животновъди. От ресорното ведомство обаче все още нямат официална позиция по случващото се. 

Агри.БГ се обърна към БАБХ за коментар по темата. Прилагаме техния отговор без редакторска намеса:

“В Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) няма информация и не са постъпвали сигнали за ангажиране на стопаните да подават декларации за доброволен отказ от регистрация по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Съгласно ЗВД, всички животновъдни обекти трябва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137”.

След официалния отговор на БАБХ може да съдим, че подобни опити на ветеринари в страната да откажат животновъдите от регистрацията по чл. 137, са своеволие. 

Агри.БГ съветва животновъдите, които са съветвани от своите лекари да подпишат подобни декларации,  да подадат сигнал до БАБХ.

Наред с това все още не е ясно има ли краен срок за регистрация по чл. 137, както и на какъв принцип са изплатени субсидиите по ПНДЖ3

Как се стигна до проблемите с чл. 137?

Множество животновъди, дори с регистрация по чл. 137, сигнализираха на Агри.БГ, че все още не са си получили полагащата им се субсидия по схемата. От друга страна на животновъди без регистрация се обяснява, че именно в това е проблемът за неизплатената помощ. 

Агри.БГ непрекъснато задава тези два въпроса на отговорните институции, но към момента отговор от БАБХ, ДФЗ и МЗХГ все още липса.

От НОКА коментираха за Агри.БГ, че изплащането на субсидията на животновъди с или без регистрация по чл. 137 от ЗВД, е политическо решение.