Изплащането на сумите по Схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3), по индикативни данни, трябваше да се случи на 26 октомври. Пари за животновъдите по схемата обаче все още няма.

Кои приеми и дати са важни през ноември

Именно неяснотата около плащането предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Редица читатели на Агри.БГ също се обърнаха с въпрос към нас кога точно ще бъдат изплатени средствата.

Няколко са предполагаемите причини за забавяне на изплащането на субсидиите, според животновъдите.

“Истината е, че който не е регистриран по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинска дейност, няма да получи субсидия?, твърди фермер във Фейсбук.

Друг път е категоричен, че забавянето се дължи на неприключили проверки. “Казаха ми, че все още се правят проверки. Едва когато приключат, ще платят и сумите по ПНДЖ3”, обяснява животновъдът онлайн.

Трети пък са категорични, че сумите ще са изплатени на 5 ноември.

“Аз получих информация от ДФЗ, че разплащанията по ПНДЖ3 ще започнат на 5 ноември”.

Агри.БГ също зададе въпрос на Фонда затова кога ще бъдат изплатени сумите и има ли някакви изисквания за тяхното получаване, като регистрация по чл. 137, например.

Вижте актуалната ни анкета

На 15 октомври, след Управителен съвет (УС) на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), беше утвърден бюджет от близо 27 млн. лева (26 828 690 лв.) - за изплащане на преходната помощ за овце-майки и кози-майки. Ставката по схемата за едно допустимо за подпомагане животно е 37,93 лв

По индикативни данни на 19 октомври трябваше да бъде изплатен първия транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1). Ден по-късно, на 20 октомври, от ДФЗ съобщиха, че разплащането е започнало. Утвърденият бюджет по тази схема беше в размер на над 17,6 млн. лева.

Васил Грудев: 24,3 млн. лв. ще бъдат по сметките на 6000 козевъди и овцевъди

От ДФЗ потвърдиха за Агри.БГ, че утре, 04.11.2020 г., ще започне поетапното изплащане на сумите.

Преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. Условията за допустимост за Преходната национална помощ следва да са идентични на условията по Схемите за национални доплащания през 2013 г. 

Максималният бюджет, който може да се използва за финансиране на Преходната национална помощ представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за Схемите за национални доплащания за 2013 г. 

През 2020 г. финансовият пакет за всяка от схемите за Преходна национална помощ може да достигне максимум 50% от пакета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г.