В рубриката на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

Фючърсите на пшеницата в Чикаго скочиха в петък и достигнаха едномесечен връх, благодарение на новите метеорологични прогнози за северното полукълбо и новите обстоятелства около руския износ, които се превърнаха във фокус на пазара.

Царевицата и соята също се повишиха, от една страна - следвайки пшеницата, а от друга - под влияние на перспективите за сеитба в САЩ и конкуренцията за износ от Южна Америка.

Прогнозите за по-топло време в Северна Америка насочиха вниманието към продължаващата суша в някои райони. Климатичните условия в Южна Русия и във Франция са предпоставка за ранни опасения относно реколтите в северното полукълбо.

„Времето оказва влияние. Изглежда, че горещото и сухо време в САЩ и Канада ще продължи“, коментират европейски търговци.
Пазарът на пшеница внимателно оценява възможността за потенциално забавяне на руския износ – хипотеза, която изглежда все по-реална на фона на задържаните египетски товари.

Огромният руски износ на пшеница, който според консултантската компания SovEcon постави рекорд през март от 4,9 милиона тона миналия месец, тежи на пазара. Русия очаква още една голяма реколта от пшеница тази година.
Но в края на миналата седмица излезе информация, че Русия държи два египетски кораба с пшеница, поради спор с търговеца TD Rif, засягащ износа.
„На корабите е отказано разрешение да отплават от руски пристанища поради проблеми с документацията“, потвърди и министъра на доставките на Египет Али Ел-Мосилхи.

Този инцидент подчертава напрежението между руски търговец на зърно (за което вече писахме) и селскостопанския регулатор, което засяга Египет, основен вносител на руска пшеница.

В момента руските власти държат два египетски кораба, Wadi Almolouk и Wadi Safaga, натоварени с пшеница за износ, което сигнализира за значително прекъсване на глобалните доставки на пшеница. 

Задържаните товари, принадлежащи на Grainflower DMCC и свързани с руския търговец TD Rif, са инцидент, който подчертава по-широк конфликт между TD Rif и руския селскостопански регулатор. Преди дни, държавният орган обвини търговеца в "системни несъответствия" по отношение на зърното. 

Спорът ескалира до точката, в която собственикът на TD Rif съобщи за блокирани доставки и натиск за продажба на активи на ниски цени, което подчертава затягането на хватката на Кремъл върху износа след началото на войната в Украйна.

В ход, който може допълнително да натовари глобалното предлагане на пшеница, руският селскостопански регулатор предложи намаляване на експортната квота за TD Rif, позовавайки се на опасения относно безопасността и качеството на зърното. 

Според международни анализатори, това решение е част от по-широка стратегия на Москва за упражняване на контрол върху износа на селскостопански продукти - сектор, който претърпя значителни промени след събитията в Украйна. 

Предложението за преразпределяне на квотите за износ между търговците може да доведе до забавяне на доставките на руска пшеница, с потенциал да повлияе на световните цени на пшеницата. Като доказателство за подобен сценарий, анализаторите посочват фючърсите на пшеницата в Чикаго, които отбелязаха моментално повишение след това съобщение, допълнително потвърждавайки чувствителността на пазара към прекъсвания в износа на руска пшеница.