На 11 ноември в Украйна влязоха в сила нови правила за износ на определени селскостопански продукти. Износителите трябва да получат разрешително и да бъдат включени в специален списък. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


Досега в официалния списък на износителите на селскостопанска продукция са регистрирани 735 предприятия, което според новите разпоредби е задължително условие, на което трябва да отговарят фирмите, които имат интерес да изнасят от Украйна, съобщи украинското министерство на аграрната политика.

Новият закон ще позволи на държавата да контролира по-добре пазара и най-вече плащането на данъци от износителите. Това ще спомогне и за изпълнението на задълженията към страните от ЕС, които са въвели лицензиране на украинския износ, каквато е и България. 

По-рано украинското министерство на земеделието съобщи, че над хиляда икономически субекти са подали заявления за разрешение за износ и вписване в горепосочения списък. Все още има над 200 компании, които чакат проверка. Според министъра на селскостопанската политика Микола Солски износът на определени видове селскостопански продукти по нови правила е започнал в събота.

Междувременно стана ясно, че продължават протестите на полските превозвачи на полско-украинската граница. Към тях се присъединиха и местни фермери. Това са производители на овощни градини и предприемачи, които са били измамени от украинския бизнесмен Тарас Баршчевски и са доставили ябълки за неговата фирма. Издирваният със заповед за арест в Полша предприемач все още се радва на свобода в Украйна, съобщава полската земеделска преса.