Възможно ли е само за 81 човека да се нотифицира отделна държавна помощ и ще получи ли тя одобрението на Европейската комисия - този въпрос си задава част от земеделската общност, откакто стана ясно, че се готви нова държавна помощ, но с пари от Временната рамка за Украйна.

Още по темата: Ще има ли нов прием по Украинската помощ и по de minimis за 2024 г.?

Нека отново да припомним простите сметки. От Украинската помощ за тази година са останали 44 млн. лв. След вдигането на тавана от 250 000 евро на 280 000 евро до края на година се очаква доплащане до новия праг в размер на 5 млн. лв. Остават 39 млн. лв., които могат да бъдат доплатени на всички допустими кандидати или да финансират нова държавна помощ.

Тази държавна помощ ще покрива 70% от разходите за енергия, но не на всички фермери, а само на онези 81, достигнали тавана на Украинската помощ. Недоволството не закъсня.

“Ей, големи схемаджии! Въртят, сучат и пак търсят начин парите да отидат за големите. Не успяха да увеличат тавана до толкова, че да усвоят остатъка от Украинската помощ, и хоп, сега нова схема!”, коментира зеленчукопроизводител.

Според него и негови колеги подобен нов механизъм за подкрепа е дискриминационен и няма да получи одобрението на Брюксел. По принцип държавна помощ се нотифицира или за всички производители, или за отделен сектор. А ако това все пак се случи, тепърва следва да стане ясно какво ще включват енергийните разходи и какви разходнооправдаващи документи ще се изискват.

“Ние, където никога няма да стигнем тавана на помощите, да попитаме министерството защо ще плащат тока само на тези, които са достигнали тавана! Нали самите те казваха, че всички трябва да вземем. Така ли вие, господа управници, ще затворите устите на едрите животновъди? На наш гръб? Така пак на големите ще дадете тези 39 милиона!”, възмущава се читател на Агри.БГ, намеквайки за двата протеста пред Министерството на земеделието и Министерския съвет. 

Негов колега е съгласен да се дават енергийни помощи за оранжерийните производители, защото там тези разходи са сериозни, но с пари от схемата за оранжерийно отопление: “А не от парите на всички земеделски производители. Откраднаха парите!”, категоричен е той.

А ние се чудим с какво око Брюксел ще погледне на България, след като са добре запознати с нашия казус и искания за отпадане на тавана изцяло. Как ще го разтълкуват - като заобикаляне на правилата или като защита на интереса на българските производители независимо от тяхната големина и възможности за оцеляване.

При всички случаи трябва да се действа бързо, защото новата календарна година чука на вратата и тези милиони на раздора ще трябва да се върнат в централния бюджет - сценарий, от който няма да са доволни и големи, и малки.