В Министерството на земеделието се търсят други механизми извън регламента на Европейския съюз, за да могат недоволстващите фермери да получат парите над тавана, определен от Европейската комисия по т.нар. Украинска помощ.

  Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024


Това стана ясно от думите на аграрния министър, който гостува в Нова телевизия. „Ако ни подкрепи Парламентът, вероятно ще успеем, ако не ни подкрепи, ще е по-сложно. Не можем да променим европейския регламент, но въпреки това с много усилия постигнахме повишаване на тавана от 250 000 на 280 000 евро“, обясни Кирил Вътев

Едрите земеделски производители, достигнали тавана, са общо 91. Към момента остатъкът по Украинската помощ възлиза на 44 млн. лв. Подобно на останалите средства, изплатени досега, става дума за пари от държавния бюджет, а не за европейски средства. 

Кирил Вътев призова протестиращите да покажат декларациите си – колко са произвели, колко са продали и колко данъци са платили, като той е готов веднага да покаже своята данъчна декларация за пет години назад. Той се съмнява, че нямат продажби. 

„Искам да видя на Велин Георгиев продажбите, на Бойко Синапов - също. Не се изправям срещу тези хора, а срещу фалша“, каза още Вътев. 

Министърът изказа съмнение, че не е случайно искането на политическа подкрепа, което беше изказано на протеста. „Нямам данни и няма смисъл да търся. Във всеки протест има политически контекст“, каза още Кирил Вътев. 

На често коментираният в после време въпрос за подаване на неговата оставка, министърът отговори: „Много ми се иска да я подам, но точно това поведение с обиди и квалификации, и с абсолютно неверни твърдения за замразено месо и други нелепости, засяга цели браншове и се надявам те да реагират адекватно и да ги осъдят, защото трябва да има някаква мярка, възпитание и норма на поведение“.