Животът в селските райони по света е дар, но и предизвикателство. Все повече хора в последно време търсят контакта с природата, интересуват от производството на храната, която консумират, климатичните промени и състоянието на планетата. Пречка за трайното им установяване обаче в отдалечените селски райони е липсата на стабилна интернет връзка. Това се променя с помощта на един от най-богатите хора на планетата - Илон Мъск, пише австралийското издание ABC.

Бил Гейтс инвестира в автономна ферма. Какво е необичайното в нея?

От фермата си за добитък на шест часа западно от Бризбейн Питър Томпсън се смее на идеята да замени работния си автомобил с Tesla, но е щастлив да плаща 140 долара всеки месец на Мъск. Докато потребителите на Twitter по целия свят бойкотираха милиардера, който купи социалната платформа едва ли не против волята си, някои австралийци от селските райони не бяха толкова бързи да отхвърлят продуктите му. Причината: неговата интернет услуга работи там, където услугите на конкурентите се провалят.

Starlink използва хиляди сателити с ниска орбита, за да свързва хора в отдалечени райони. Той вече е достъпен в цяла Австралия.

След като се е борил години наред с множество интернет модеми, SIM карти за споделяне на данни и други усилващи WIFI джаджи, Томпсън се преражда с интернета на Мъск.

Харчехме огромно състояние, до 2500 долара на месец, за да получим достатъчно данни, за да управляваме нашия земеделски бизнес, споделя фермерът. В момента разликата е невероятна.

„Просто казано, това е дяволски фантастично“, отбелязва Томпсън.

„Мисля, че всеки има мнение за човека Илон Мъск, но ето нещо, което работи наистина, наистина добре за нас”, допълва той.

В момента неговата интернет връзка е толкова бърза, колкото в столичните и регионалните райони.

Сега имаме скорост и надеждност, можем да правим виртуални срещи, да изпращаме имейли, да видео стриймваме– всички онези неща, които хората в града приемат за даденост, споделя Томпсън.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се добиват биткойни с кравешки тор?

Братът на Илон Мъск подготвя революция в селското стопанство

Най-богатите германци - доказателство, че с храна се преуспява