Бил Гейтс е най-големият собственик на земеделски земи в САЩ. Какво ще прави с тях е въпрос, който вълнува не само фермерите. Какви са дългосрочните цели на високотехнологичния милиардер? Дали това е изпитателно поле за земеделието на бъдещето, пита германското издание Agrarheute.com.

Бизнесменът, който плаща по 4800 лв. месечно на комбайнерите си

През последните години плодородната обработваема земя в САЩ е оскъдна. Паралелно с това цените й рязко се покачват. Бил Гейтс със своите ресурси, надвишаващи финансовите възможности на местните фермери, на практика ги изтласка от пазара. Каква е целта на най-големия земеделски производител в САЩ, който освен своите селскостопански проекти, се занимава и с „алтернативно земеделие“? Не е тайна неговата цел, богатите индустриализирани страни в бъдеще да преминат към консумация на синтетични месни продукти.

Гейтс е инвестирал значителни суми и в т.нар. „устойчиво управление на земите“. Много фермери и анализатори в САЩ подозират, че може да става дума просто за инвестиция, какъвто е случаят с Уорън Бъфет и Джеф Безос. Тя носи повече рентабилност, сравнено с други инвестиционни продукти.

В САЩ големите сделки със земя са непрозрачни

Германските фермери знаят, че когато в Германия се продават земеделски земи, обикновено само няколко хектара сменят собствениците си. Не е много по-различно в САЩ - показва статистиката. За по-големи площи необходимите суми обикновено са твърде големи за нормалния фермер. Това подсказва, че в САЩ големите сделки с няколкостотин или хиляди хектара са много редки.

Продажбите на повече от 1000 акра се наричат "Събитията на синята луна". Списание Land Report установи, че последната покупна цена на Бил Гейтс е била 12 000 долара за акър в окръг Бентън, Вашингтон, на обща стойност 171 милиона долара. Това са много пари и за много фермери това е извън тяхното въображение и възможности.

Имотите на Бил Гейтс са разпределени в много щати. Това включва големи площи в Илинойс, Айова, Луизиана, Калифорния и около дузина други щати. С наскоро прибавените площи във Вашингтон и други площи към портфолиото си, Гейтс притежава най-малко 242 000 акра (близо 100 000 хектара) земеделска земя.

Разбира се, няма как на портата на фермата да пише, че именно милиардерът е неин собственик. По-скоро ще прочетете, че принадлежи на Cascade Investment Group или компаниите за управление на Cottonwood Ag, които Бил Гейтс основава за тази цел. С други думи, предприемачът може да е ваш съсед, без да го знаете.

Дали фермите на Бил Гейтс ще се превърнат в изпитателен център за високотехнологично земеделие?

Като се има предвид това, може да се предположи, че Бил Гейтс възнамерява да превърне фермата си от 100 000 хектара в най-големия полигон в света за изпитания на земеделски, хранителни и климатични методи и технологии.

Хората искат да знаят защо Бил Гейтс иска цялата тази земя, пише изданието The New York Post.

В САЩ се смята, че милиардерът иска да създаде ново селско стопанство с едно махване на ръката. Изтъква се също, че Гейтс инвестира в диверсифициран портфейл. Като друга причина е посочено, че „обработваемата земя има забележително постоянна способност да се хеджира срещу инфлацията“. Говорителят на компанията за Cascade Investment, попитан от журналисти, отказа да коментира определени покупки на земя или техните цели, с изключение на това, че става въпрос за подкрепата и прилагането на „ устойчиво земеделие “.

Бил Гейтс инвестира в супер крава

Освен че Cascade притежава огромна обработваема земя, компанията инвестира и големи суми в производители на растителни протеини като Beyond Meat и Impossible Foods. В допълнение към това чрез частната фондация "Bill and Melinda Gates", Гейтс участват в голям брой стартъпи в селското стопанство - като компанията за растителна защита AgBiome или месопроизводителя Memphis Meats.

Бил Гейтс също ръководи Breakthrough Energy Ventures (BEV), фонд, фокусиран върху решенията за изменението на климата - който включва и много други технологични милиардери.

Гейтс: 100% синтетично месо е възможно

В момента различни земеделски компании и екологични асоциации работят по разработването на стандарти за устойчиво земеделие под шапката на Leading Harvest. Cottonwood Ag, свързан с Gates, е един от основателите. Leading Harvest планира създаването на нещо като сертификат за устойчивост, който потвърждава, че определена компания отговаря на екологичните стандарти.

„В бъдеще фермерите ще получават заплащане за устойчивост“, смята Брус Шерик, професор по земеделска икономика в Университета на Илинойс, който също е член на борда на директорите на групата.

Ще има стимули да се използва по-малко вода, по-малко химикали и повече въглерод за съхранение, например. В новата си книга „Как да избегнем климатичната катастрофа“ Бил Гейтс описва какво, от една гледна точка, е необходимо за намаляване на емисиите на парникови газове, които са причина за изменението на климата. Там Гейтс обяснява защо отглеждането на едър рогат добитък причинява по-вредни емисии от другите форми на земеделие. Той се надява, че заместителите на растителна основа ще ни позволят да „намалим количеството месо, което ядем, докато се наслаждаваме на вкуса на месото“.

Мисля, че всички богати страни трябва да преминат към 100% синтетично говеждо месо, казва Гейтс.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерт: Фермерите могат да управляват света с помощта на технологиите

Русия вече има своя първи винен милиардер

Бил Гейтс купи земеделска земя за 171 млн. долара