Бил Гейтс и Уорън Бъфет не са единствените милиардери, които правят инвестиции в земеделска земя. Техният пример провокира и други богаташи да влагат средствата си в селското стопанство. Една от новите тенденции в САЩ е топ професионални спортисти да диверсифицират инвестиционното си портфолио със сделки със земя, пише Agriculture.

Слухове, че Бил Гейтс ще купува земеделска земя в Турция, удвоиха цената й

Съвсем наскоро група от около 25 спортисти събраха 5 милиона долара, с които създадоха земеделски инвестиционен фонд за закупуване на земеделска земя. Първата им покупка бе ферма за царевица и соя от 104 акра в Северна Айова, сочи информация на Front Office Sports.

Спортистите, сред които са Джо Бъроу от НФЛ и звездата от НБА Блейк Грифин, планират да дадат земята под наем на фермери и очакват „едноцифрен процент годишна възвръщаемост от общата инвестиция“.

В плановете на атлетите е да закупят още четири ферми в рамките на следващите няколко години. Те са възложили изпълнението на сделките на компанията Patricof. Тя организира покупките, но отказва да даде информация за стойността им.

От уебсайта на инвестиционната фирма разбираме, че те са „започнали да инвестират в земеделска земя в царевичния пояс, тихоокеанския северозапад и северна Минесота. Фермите имат високо качество на почвата, силен добив и произвеждат редови култури, които се засаждат ежегодно, минимизирайки риска.

Според експерта по приложна икономика Уендонг Жанг зад инвестициите в земеделска земя има традиционни причини, но и инвеститорска логика. Много хора я разглеждат като стабилен актив, който генерира стабилна възвръщаемост.  

През миналия век стойността на земеделската земя в Айова нараства. Тяхната възвръщаемост не корелира с тази за акциите, а спадовете по време на прекъсвания обикновено са по-малко драстични, уточни той.

По данни на Държавния университет на Айова средната стойност на земята в щата се е увеличила със 17% до 11 411 долара за акър през ноември 2022 г. спрямо ноември 2021 г. Това е най-високата номинална стойност от 1940 г. насам. Ръстът на стойността се движи от няколко фактора, включително високи цени на суровините, висок добив на реколта, ниски лихвени проценти, ограничено предлагане на земя и силно търсене от страна на инвеститорите. Тези цифри може само да радват състоятелните фермери. За онези, които не притежават достатъчно пари, купуването на земя ще е предизвикателство.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Пасища да се разпределят и на животновъди с обект в съседно землище

Българските ниви са едни от най-евтините в Европа

Бил Гейтс инвестира в автономна ферма. Какво е необичайното в нея?