Iron Ox е компания, която се занимава с производство на хибридни роботизирани оранжерии. Наскоро тя затвори рунда за финансиране с набрани 52 млн. долара, оглавяван от технологичния фонд на Бил Гейтс Breakthrough Energy Ventures, информира Agroportal.

Бил Гейтс инвестира в близо един милион декара ниви

Компанията се занимава с отглеждане на храни в собствени оранжерии, проектирани от нулата. През 2018 г. пусна своя система за земеделие. Това, което привлича погледа, е как използва роботизирана техника и изкуствен интелект, за да гарантира, че всяко отделно растение получава оптимално ниво слънчева светлина, вода и хранителни вещества.

Роботът Гроувър например е работна площадка и основа на системата за автоматизация на оранжерии. Той автономно се придвижва из производствената площ и превозва модули за отглеждане на растения до нужното място. Освен това отчита на мига няколко фактора - възраст на растението, слънчева светлина, хранене, вода и необходимост от прибиране на реколтата.

Подходът, основан на данни, се поддържа от науката за растенията, роботехниката и изкуствения интелект за смекчаване на въздействието на селското стопанство върху околната среда, споделят от Iron Ox.

Понастоящем компанията управлява ферми в Северна Калифорния. В началото на тази година тя стартира нова закрита оранжерия с площ 50 хиляди кв.метра в Тексас.

Събраните 52 млн. долара Iron Ox ще използва за разширяване на своите програми за изследвания и разработки, ускоряване на мащабното производството и разширяване на дейността си в САЩ. Освен това компанията се е заела сериозно да увеличи щата от учени растениевъди, инженери, оператори на оранжерии и робототехници.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Слухове, че Бил Гейтс ще купува земеделска земя в Турция, удвоиха цената й

Какво ще прави Бил Гейтс с толкова много земеделска земя?

Бизнесменът, който плаща по 4800 лв. месечно на комбайнерите си