Най-богатият китаец – Джак Ма, основателят на една от най-големите технологични транснационални корпорации в света, сега подробно изучава научно-техническото отглеждане на висококачествени домати, информира hortidaily.com.

Фермер изобрети робот за пръскане

Генералният директор на Alibaba и Сун Хунбин, на свой ред генерален директор на Sunac – един от най-големите оператори на жилищна и търговска недвижимост в Китай, посетиха най-голямата смарт оранжерия в провинция Шандун в района на Линчен, град Дечжоу. Там на технологичния магнат са били представени възможностите на съвременната оранжерия, в която контролът върху температурата, светлината, водата, въглеродния диоксид и торовете е интегриран с помощта на автоматична система за екологичен контрол.

Процесът, включващ подбор на семена, отглеждане на разсади, пресаждане, борба с вредителите, напояване, прибиране на готовата реколта, опаковане и др., е разработен с оглед изискванията за оптимално развитие на доматените насаждения.

Освен това се следва стандартизиран мениджмънт. В оранжерията се използва автоматична линия за сортиране със спектрална система: автоматично претегляне и сортиране на плодовете може да се изпълнява в зависимост от цвета, теглото и степента на дефектите по доматите. Така се осигурява еднакво качеството на продукцията и конкретно тегло в грамове.

Екипът в оранжерията подробно е разказал на Джак Ма как се избират отглежданите сортове, какви изследвания и разработки се правят, как е бил изграден производственият процес, какво представлява цифровото управление на оранжерията и др.

Технологичният магнат на свой ред е отделил специално внимание на условията, в които се отглеждат доматите, включително кокосовите фибри, капковото напояване, течните торове и други иновационни технологии. На Джак Ма му е харесала практиката с привличане на насекоми за опрашване на доматите в периода на цъфтеж, тъй като така по естествен начин се повишават добивите.

След посещението в оранжерията е била организирана конференция, в хода на която китайският милиардер е поздравил своите сънародници за постиженията в развитието на смарт селското стопанство.

В момента съвременното земеделие прилича на интернет в началото на 21 в. – претърпява огромни промени и има още много възможности за бъдещо развитие, когато трябва да се отдели внимание на приноса на талантите и технологиите, казва Ма.

Той обеща да обсъди със заинтересовани страни възможностите да съдейства за прогреса на фермерите, промишлеността и обществото като цяло.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжерията с геотермална енергия и амбиция за целогодишно производство

Родна стоманено-стъклена оранжерия на газ зарежда веригите целогодишно

Най-голямата закрита ферма за плодове и зеленчуци ще е в пустинята