Проливните дъждове ни удавиха и събориха всичкия цвят на пъпеши, дини и домати. Чак сега всичко започва да цъфти, тепърва ще берем ранен пъпеш. Това разказва пред Агри.БГ производителят от района на Каварна Десислав Костов.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

В Житницата положението със зърнената реколта сякаш е обнадеждаващо, но не така стоят нещата при някои от останалите производства. Костов отглежда за поредна година пъпеши и досега винаги е бил доволен от добивите и качеството, дори разширява стопанството и в момента има 120 дка с културата. Тази година обаче настъпва обрат.

Закъснението при нас е с около 15 дни. Планирахме да приберем реколтата около 15 юли, бярем я в момента. Стока, която е сята под найлон в тунели и трябваше да излезе рано, всичката изсъхна и изгни от прекалените дъждове. Ние отвихме найлона в началото на юли, започнахме да берем и като се изсипа един проливен дъжд - до 10 дни всичката продукция се развали, споделя Костов.

Земеделецът има 10 дка пъпеш сорт Кехлибар под найлон, от които е изкарал около 1,2 тона/дка. Определя добивът като много нисък спрямо предходни години. Последните оперативни данни от Земеделското министерство също отчитат сериозен спад при средния добив на пъпеши у нас. Намалението на годишна база е с над 30%.

Десислав Костов: Нашият район в момента е много зле с това производство. Много хора сеят и Господ си ги разрежда.

„Тази година имам засети 120 дка и добивът ми, по мои очаквания, ще е не повече от 120 – 150 тона, което значи, че повече от 1,3 тона от декар не мога да изкарам. А предната година изкарвах по 2 тона от декар. През 2019 г. имах добити 200 тона от 50 дка. С този нисък добив не може да се компенсират вложените средства и труд. Работната ръка е много голям проблем, поскъпна много, семената поскъпнаха, торовете, препаратите, горивото – всичко поскъпна”, коментира още производителят.

По думите му изкупните цени обаче са си същите като миналогодишните, даже падат надолу. „Интересното е, че в момента няма стока, а прекупвачите изкупуват на ниска цена.

Вземат малко стока и държат висока цена на борсата. Във всяка една борса в София в момента пъпешите се продават на цена между 1,60 до 2 лв., а в същото време тук едрият пъпеш се купува на 0,80 лв., дребният – на 0,50 лв. Продават го по-скъпо, защото ако продадат евтино повече тонове днес, не могат да заредят утре стока. Нормална спекула за нашата държава”, констатира за финал Десислав Костов.