192 договора по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР) са сключени в Добричка област. Те са на обща стойност 98,9 млн. лв., съобщиха от Областния информационен център.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

През изминалия програмен период най-много заявления са подадени по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР. Одобрените проектни предложения са 54, обобщиха още експертите. Екипът на ОИЦ анализира данните от напредъка по всички оперативни програми на национално и областно ниво. 

Сериозен е интересът и към подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, която е подкрепила с 15 000 евро 63 земеделски стопанства. Най-голям размер на безвъзмездната финансова помощ е изплатена по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. 

Продължава изпълнението на единствените два договора по подмярка  6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, уточниха още експертите от ОИЦ. По тази мярка бенефициентите ще разширят дейността си като закупят  производствена линия за рециклиране на асфалт и изградят цех за дограма.
В Добричка област най-голям е броят на одобрените проекти по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“. По нея са подписани 434 договора за 21,8 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.