Съвременният пазар на земеделски машини предлага широка гама от марки трактори. Мнозина у нас използват модели от Германия, Франция, Италия и САЩ. Постепенно и китайците градят солидна репутация на Стария континент. Има обаче една друга страна, която произвежда трактори в невероятни количества и то на ниска цена. Става дума за Индия, пише Agroportal24h.cz.

CEMA: Раздвижване на пазара за земеделски машини

Днес Индия е най-големият производител на трактори в света. Според изчисления през 2016 г. половината от продадените машини в световен мащаб са произведени именно там. Ако през 2013 г. индийците са произвели 619 000 трактора, то през 2021 г. говорим вече за почти 990 000 екземпляра.

Индия обаче е не само основен производител на трактори, тя е и най-големият пазар за този тип земеделска техника.

Най-известната индийска марка трактори е Solis. Фирмата произвежда колесни трактори с мощност от 20 до 120 к.с. В сайта на компанията ще прочетете нещо интересно - Solis е едва третият по големина производител в Индия.

Характерно за тази страна е, че в нея почти няма трактори с мощност над 180 к.с. Повечето машини, които произвежда, са оборудвани с двигатели с мощност 40-45 к.с.

За държава с площ 3 287 000 km² не е учудващо, че има 16 местни марки. Освен тях на територията й има и външни производства - на Ford, John Deere, Deutz-Fahr и New Holland.

Най-големият производител на трактори в света, както и в самата Индия е компанията Mahindra & Mahindra Corporation. Тракторите й се продават широко както на вътрешния пазар (където е лидер от 1983 г. насам), така и в Китай, Австралия и Северна Америка. Компанията има и шест завода в САЩ.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Глад за земеделски машини

Криза сред производителите на трактори и комбайни

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?