Все по-критична става ситуацията за производителите на трактори и комбайни. Всеки три от четири компании са принудени временно да преустановят производството през следващите няколко седмици, научаваме от новия доклад на CEMA - Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника.

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?

През май и юни бизнес климатът на пазара на земеделска техника достигна своя пик- най-високото си ниво от 2008 година насам. Оттогава насетне той се понижава постепенно. През ноември индексът продължи да пада за пети пореден месец. Спадът е съществен с оглед очакванията за следващите 6 месеца и се дължи най-вече на проблеми в производството и предлагането.

Обемът на поръчките отговоря в момента на производствен период от 5,9 месеца, което е друг рекорд за всички времена, откакто се изготвя изследването на CEMA. Въпреки приетите поръчки, които са рекордни, производителите продължават да се сблъскват с невъзможност да ги изпълнят.

Междувременно несигурността нараства, тъй като яснота кога ще бъдат изпълнени доставките няма. Ситуацията е допълнително усложнена и от екстремното покачване на цените и безпощадния дефицит на части.

53% от компаниите очакват производството да спре поради липса на части през следващия месец.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Всеки втори производител на агромашини временно спира

2022 г. изглежда все по-несигурна за пазара на агротехника

Глад за земеделски машини