Индексът на бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа регистрира пореден месец на спад. През април той се понижи от -55 до -57 пункта (при скала от -100 до +100), информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA). 

52 000 души посетиха АГРА 2024

Според проучването дилърските запаси на повечето европейски пазари са значително по-високи от 2019 г., която остана в историята с високите си дилърски запаси.

Новото влошаване на бизнес климата се дължи на по-ниските очаквания на бизнеса. Според участниците в проучването сегашната ситуация е по-лоша, отколкото е била от повече от 7 години. Едва 5% от представителите на индустрията я определят като благоприятна. 

Същевременно трябва да се отбележи, че има стабилизиране на бъдещите очаквания, макар и те да са слаби. Две трети от участниците в проучването на CEMA очакват оборотите им да намалеят през следващите шест месеца. Надежди има за значително подобряване на количеството на поръчките в предстоящия прием. Този индикатор обаче не е включен в изчисляването на общия индекс на СЕМА.



Вижте още:

CEMA: Трудностите на пазара на земеделска техника остават

И двата най-големи пазара за земеделски машини в Европа се разколебаха