През 2020 г. гръцкият пазар на трактори вървя в обратна посока на това, което се случва в Европа. Тази тенденция се запази и през първите месеци на 2021 г. Според доклад на Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА) продажбите на трактори в южната ни съседка през миналата година възлизат на 2110, което бележи ръст от 127,86% спрямо година по-рано, информира гръцкото издание Ypaithros.

AgriTech Market: Прокрадва се оптимизъм

Това е най-високият процент сред 30-те държави, които CEMA наблюдава. Втора в класацията е Босна с ръст от само 58,26%. Трябва да се отбележи, че почти 75% от новите машини са купени през втората половина на година.

За разлика от Гърция през 2020 г. целият европейски пазар отбеляза спад от 3,05%, падайки до 150 000 продажби.

Обяснението

Зад впечатляващото представяне има логично обяснение – Плановете за подобрение, които позволиха на много гръцки фермери да обновят оборудването си, въпреки предизвикателствата на здравната криза.

Възходящата пазарна тенденция се запазва през първата половина на 2021 г.

Гърция не е голям пазар за земеделска техника. Въпреки впечатляващия ръст от 2020 г., тя е едва на 23-о място в класация от 30 страни. Изостава доста от няколко страни в Централна и Източна Европа.

Данните на CEMA показват още, че през първата половина на 2021 г. европейският пазар набира скорост. Оценките на продажбите на селскостопански трактори възлизат на 89 060. Има ръст от 25% в сравнение със същия период година по-рано.

Очакванията на индустрията остават положителни, въпреки че бизнес индексът се понижи за трети пореден месец. 60% от компаниите очакват ръст на продажбите през второто шестмесечие и приключване на годината с ръст над 10%. Остават опасенията за веригата на доставките и наличието на суровини.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 

Пазарът на агромашини изненадващо продължава възхода си

CEMA: Рекордни поръчки на земеделска техника

CEMA: 2021 г. ще приключи с 8% ръст на оборота от земеделска техника