Индексът, показващ бизнес климата за индустрията за земеделски машини в Европа, изглежда достигна своя пик през месеците май и юни. Тогава те достигнаха ниво, което бе най-високо от 2008 година насам. През август индексът леко се понижава втори месец поред - до 65 пункта при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

1/3 от заводите за трактори "буксуват"

Обемът на поръчките кореспондира в момента на производствен период от 4,7 месеца, което е най-високата стойност, регистрирана някога в рамките на проучването на асоциацията.

На фона на очакванията за бъдещи поръчки делът на оптимистично настроените отново намаля, а делът на песимистите продължи да расте. Още повече несигурност има около възможността направените вече поръчки да бъдат реализирани предвид екстремния скок на цените и недостига на доставки. 31% от компаниите очакват спиране на производството поради липса на определени части през следващия месец.

Поглеждайки към европейския пазар, регионалната разбивка все още показва за всеки пазар, че повечето анкетирани очакват увеличение на оборота през следващите шест месеца. Италия продължава без съмнение да бъде на върха на класацията в Европа. Очакванията са положителни за Полша, Германия и Франция, но с леки резерви. Австрия остава много силен пазар, но може би вече е достигнал пика на своя растеж.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарът на агромашини изненадващо продължава възхода си

Екстремно повишаване на цените на пазара на агротехника

Електрически комбайн прибира по 4 хил. връзки репички за час