Индексът, който отразява бизнес климата на пазара на земеделски машини в Европа, се стабилизира и остава на високо ниво след няколко месеца лек спад и след рекордния си пик през май и юни 2021 г. (когато се върна до най-високите нива от 2008 г.). През януари той се покачва до 58 пункта при скала от -100 до +100, информира CEMA - Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника.

2022 г. изглежда все по-несигурна за пазара на агротехника

Поглеждайки към очакванията за бъдещи нови поръчки, скептицизъм е завладял голяма част от представителите на индустрията. В момента песимистично настроените са повече от оптимистите за първи път от края на 2020 г.

Производителите продължават да се сблъскват с доста сериозно търсене на машини от страна на дилърите, въпреки рекордните нива на заявените вече поръчки. Според проучването на CEMA наличностите на нова техника при дилърите са под оптималното ниво на повечето пазари. Същевременно употребяваните машини като цяло са продадени.

С други думи, оборотът на производителите в близко бъдеще е осигурен и за момента все още има потенциал за растеж, който първоначално може да бъде забавен през следващите месеци поради дефицита на доставки.

Повишаването на цените и недостигът от страна на доставчиците са забавили ход, но продължават да предизвикват сериозно индустрията. За пореден месец почти половината от компаниите планират временно спиране на производството поради липса на определени части през следващите четири седмици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Глад за земеделски машини

Криза сред производителите на трактори и комбайни

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?