Основният показател за бизнес климата на пазара на земеделски машини в Европа като че ли достигна своя връх през май и юни (най-високото му ниво от 2008 г. насам).

Пазарът на агромашини изненадващо продължава възхода си

През септември той се понижи леко за трети месец подред, оставайки на високо ниво – до +63 пункта при скала от – 100 до +100. Спадът този път се дължи на някои компании, които оценяват настоящия си бизнес като по-малко благоприятен, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Несигурността продължава вълнува пазара, тъй не е ясно каква част от поръчките може да бъдат реализирани на фона на сериозния скок на цените и дефицита на части. Междувременно 40% от компаниите очакват производството да спре през следващия месец. Липсват части.

От друга страна, търсенето от крайни клиенти в Европа изглежда остава силно. Индустрията все още усеща силна нужда от инвестиции в почти всички страни на континента, особено сред земеделците в Централна и Източна Европа. Регионалната разбивка показва за всеки отделен европейски пазар, че по-голямата част от участниците в проучването очаква увеличение на оборота през следващите шест месеца, като страните от ОНД са се изкачили най-много в пазарната класация.

Европейската индустрия е уверена, че ще приключи годината с много добри резултати. За цялата 2021 г. анкетираните очакват компанията им да постигне печалба от 13%.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: Рекордни поръчки на земеделска техника

CEMA: 2021 г. ще приключи с 8% ръст на оборота от земеделска техника

AgriTech Market: Прокрадва се оптимизъм