Поскъпването на горивата през последните месеци и несигурните изгледи за бъдещето изискват предприемане на мерки. Един от начините да се справите в такъв момент на криза е като приложите проверени практики за по-нисък разход на гориво, пише Agrarheute.com.

Claas Trion се окичи с наградата FARM MACHINE 2022

Според експерти икономията на дизел може да достигне 20%, ако фермерите обърнат внимание на някои важни въпроси. Част от тях са свързани със състоянието на машините, а други произтичат от начина на използване на тракторите.

По отношение на разхода на гориво трябва да се отбележи, че тракторите не е предвидено да бъдат икономични. Приоритет в конструирането им е постигането на добро сцепление и устойчивост на фермерите. Смята се, че само 10% до 20% от мощността на двигателя се използва за задвижване. Значително количество енергия се губи чрез изгорели газове, охлаждане и триене.

Когато става въпрос за технически проблеми, серия от проверки и подобрения могат да помогнат да намалите разхода на гориво.

Потенциал за спестяване на дизелово гориво:

  • Почистване на въздушния филтър и радиатора: до 5% по време на употреба
  • Изключен климатик: между 3% и 5% по време на употреба
  • Високо налягане в гумите на пътя: до 7% по време на употреба
  • Ниско налягане в гумите на полето: до 10% по време на употреба
  • Шофиране при ниски обороти на двигателя: до 15% по време на употреба
  • Подобрено управление на трансмисията на двигателя: от 5% до 25% по време на употреба
  • Шофиране при ниски обороти на двигателя: от 5% до 15% по време на употреба

За да намалите разхода на дизел, експертите съветват да обърнете внимание на налягането в гумите. По-добре е да карате бавно на полето, с ниско налягане в гумите, отколкото с висока скорост, с високо налягане в гумите.

Икономия може да постигнете и като премахнете всичко ненужно. Тракторът трябва да има само толкова баласт, колкото е необходимо.

Можете също така да използвате климатичната система, само когато е абсолютно необходимо, и да намалите оборотите на двигателя.

Друг начин да не влизате в преразход на дизел е като се уверите, че гумите на трактора осигуряват ниско съпротивление при висока скорост. Общо правило е, че половината от дълбочината на протектора прави обработката на почвата с 10 до 20 процента по-скъпа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Студеното време създава допълнителни грижи за оранжериите

Русия спира доставките на торове заради „саботаж“ на логистични компании

В очакване на новата цена на газа: Оранжерийните производители още чакат de minimis