През март основният бизнес индекс на пазара на земеделски машини в Европа рязко се понижи, но не чак толкова колкото през първите месеци от пандемията от коронавирус. Показателят остава висок дори и сега. Той падна от 53 до 30 пункта при скала от -100 до +100, съобщава CEMA (Европейска асоциация на производителите и търговците на агротехника).

2022 г. изглежда все по-несигурна за пазара на агротехника

Въпреки спада европейските представители на индустрията все още са оптимистично настроени. Те прогнозират за 2022 г. ръст на печалбата с 5%. Според проучването на CEMA очакваните загуби от Източна Европа ще бъдат компенсирани с ръст на продажбите в останалия свят, особено в Северна и Южна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Последиците от военния конфликт между Русия и Украйна със сигурност ще се усетят и в сектора. Това обаче ще засегне най-вече потенциала за доставки.

Беларус, Русия и Украйна заедно са генерирали 5% от печалбите през 2021 г. Именно поради това производителите на земеделска техника не оценяват като “непоносимо” отпадането на поръчките от тях.  

Същевременно сложна остава ситуацията с доставката на вече поръчани машини. Особено за производителите на трактори и комбайни. Респективно 81% и 70% от тях са принудени временно да спрат да работят през следващите 4 седмици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Глад за земеделски машини

Криза сред производителите на трактори и комбайни

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?